Španjolski premijer

Sanchez: ‘Pobjeda socijalista izaziva ponos, ali je i ogromna odgovornost’

Hina

Reuters

ReutersŠpanjolski socijalistički premijer Pedro Sanchez, pobjednik europskih izbora u svojoj zemlji, rekao je u nedjelju da je ponosan na činjenicu da je Španjolska jedina od velikih zemalja EU-a u kojoj su pobjedu odnijeli socijalisti, ali da je to i »ogromna odgovornost«.


»Bit ćemo prva socijaldemokratska delegacija (u Europskom parlamentu) i to je za nas ponos ali i ogromna odgovornost«, rekao je SanchezS više od 32 posto glasova, po gotovo konačnim rezultatima, i s 20 od 54 mjesta u Europskom parlamentu, Socijalistička stranka (PSOE) daleko je ispred konzervativne Narodne stranke koja je osvojila oko 20 posto glasova.

Socijalisti su na izborima 2014. dobili 14 mjesta u parlamentu.


U Europski parlament ući će i krajnje desna stranka Vox koja je dobila oko 6 posto glasova, kao i katalonski separatistički čelnici Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, za kojima je Madrid izdao tjeralicu zbog pokušaja secesije, pa je pitanje hoće li im biti dopušteno postati zastupnicima.
Ojačan, Sanchez će pokušati profitirati iz ovog uspjeha kako bi progurao svoje igrače na europskoj sceni i nekog od Španjolaca za ključna mjesta u europskim institucijama o kojima će se uskoro odlučivati.