Afganistan

Samoubilački napad na institut u Kabulu. Poginulo najmanje 19 osoba, deseci su ranjeni

Hina

Reuters

ReutersU samoubilačkom napadu na obrazovni institut u glavnom gradu Afganistana Kabulu poginulo je 19 ljudi, a deseci su ranjeni, priopćila je policija u petak, ali nitko nije preuzeo odgovornost za napad.


Mnogi koji žive u zapadnom području gdje se dogodila eksplozija su Hazari, etnička manjina na meti prošlih napada koje je izvela militantna skupina Islamska država, između ostalih.


Glasnogovornik kabulske policije Halid Zadran rekao je da je u napadu ranjeno 27 ljudi.
Rekao je da se napad dogodio u obrazovnom institutu gdje se održavao prijemni ispit. Škole su u Afganistanu obično zatvorene petkom.


“Napad na civilne ciljeve dokazuje nehumanu okrutnost neprijatelja i nedostatak moralnih standarda”, rekao je, no nije naveo za koga vjeruju da stoji iza napada.


Otkako su preuzeli vlast u Afganistanu u kolovozu 2021., talibani su isticali da čuvaju sigurnost u zemlji nakon desetljeća rata, no posljednjih mjeseci zabilježen je niz eksplozija u džamijama i civilnim područjima.


U napadu na obrazovni centar u zapadnom Kabulu 2020. godine među 24 poginulih bili su i učenici tinejdžeri, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.