Talijanski desničar

Osramoćenom Salviniju propao put u Moskvu, sve su isfinancirali Rusi: “Platili smo mu to u rubljima”

Portal Novi list

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Velikom Putinovom obožavatelju propao je let. Zgrozio je talijanske parlamentarce: "Da je bar dobio kartu u jednom smjeru..."Talijanski desničar Matteo Salvini, veliki obožavatelj Vladimira Putina, našao se na udaru nakon što je rusko veleposlanstvo u Italiji otkrilo da je financiralo planirani put čelnika krajnje Lige u Moskvu prošlog mjeseca.


Salvini je namjeravao otputovati u ruski glavni grad 29. svibnja na, kako je rekao, “mirovnu misiju”, ali je putovanje stavljeno na led nakon kritika njegovih saveznika u talijanskoj vladi, koja nije bila upoznata s njegovim planovima, piše The Guardian.


“Platili smo mu kartu”


Rusko veleposlanstvo u priopćenju od subote navodi da je Moskva bila spremna dočekati Salvinija “na odgovarajućoj razini” te da je njemu i njegovoj delegaciji kupila karte za let Aeroflota za Moskvu preko Istanbula.
Izravni letovi iz Rima obustavljeni su zbog sankcija EU protiv Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu.“Zbog sankcija koje su na snazi ​​protiv ove avioprijevoznike, teško je kupiti karte za let te kompanije s teritorija EU”, priopćeno je iz veleposlanstva.


Dodali su: “Veleposlanstvo je pomoglo Matteu Salviniju i ljudima koji su ga pratili u kupnji potrebnih avio karata u rubljama preko ruske putničke agencije.”


Salvini je vratio novac kada je putovanje otkazano, dodalo je veleposlanstvo.


Otvoreni obožavatelj Putina


“Ne vidimo ništa protuzakonito u bilo kojoj od ovih radnji”, navodi se, objašnjavajući da je priopćenje izdano kako bi se razjasnili medijski izvještaji o ukinutom putovanju.


Salvini, koji je do invazije na Ukrajinu bio otvoreni obožavatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da je njegov jedini cilj bio “obnavljanje mira” i da je izjava veleposlanstva potvrdila “još jednom potpunu transparentnost i ispravnost toga što sam htio poduzeti”.Na tiskovnoj konferenciji sa stranim medijima u Rimu prošlog tjedna, Salvini je rekao da su optužbe oko putovanja u Moskvu i ljudi s kojima se planira ondje susresti, posve trivijalne.


Prema Salviniju, dio njegova posla jest susresti se s veleposlanicima iz raznih dijelova svijeta.


“Da je bar uzeo jednosmjernu kartu…”


“Susreo sam se s ukrajinskim veleposlanikom da pokažem solidarnost, a ruskim da tražim prekid vatre. Da bismo zaustavili rat, moramo pitati ljude iz zemlje gdje je rat počeo.”


Rekao je da će nastaviti raditi za nacionalni interes “iz Rima, bez potrebe da leti u Moskvu”.


No, otkriće da je putovanje u Moskvu platilo rusko veleposlanstvo izazvalo je novu navalu kritika, uključujući pozive da podnese ostavku na mjesto čelnika Lige, partnera u širokoj koaliciji premijera Maria Draghija.


Simona Malpezzi, iz Demokratske stranke lijevog centra, pozvala je na “razjašnjenje ozbiljnih nejasnoća”, dok je Carlo Calenda, čelnik centrističke stranke Azione, opisao Salvinija kao “opasnost za nacionalnu sigurnost”.


Matteo Renzi, bivši premijer i čelnik Italia Vive, rekao je: “Čini se da je to bila povratna karta. Da je bilo jednosmjerno, bilo bi bolje.”


Kako se Salvini osramotio u Poljskoj


Elio Vito, političar iz Forza Italia Silvija Berlusconija, koja nastupa uz Ligu na izborima, i član Copasira, parlamentarnog odbora za sigurnost Italije, rekao je: “Ovo je stvarno ozbiljno.


Salvini mora podnijeti ostavku, on je sve više izvor neugodnosti i brige za svoju stranku, svoje saveznike, desničarsku koaliciju i Italiju.”


Podsjetimo Salvini se nedavno propisno osramotio u Poljskoj. Početkom ožujka stigao je na poljsko-ukrajinsku granicu, gdje je namjeravao održati presicu i iskazati solidarnost s ukrajinskim izbjeglicama.


No, nije se baš najbolje proveo. Wojciech Bakun, gradonačelnik Przemysla na poljsko-ukrajinskoj granici, odbio je primiti talijanskog političara zbog njegovih ranijih proputinovskih sklonosti.


“Neću vas primiti. Dođite sa mnom na granicu da osudite Putina. Pogledajte što je osoba koju nazivate prijateljem uradila ljudima koji prelaze granicu u broju od 50.000 dnevno”, rekao mu je Bakun.


Gradonačelnik je na Salvinijevu presicu i donio majicu s Putinovim likom kakvu je nekoć nosio Salvini. Njome je mahao Salviniju pred očima.