State Department

SAD traže istragu o zabranjenoj proslavi i veličanju ratnih zločina u Republici Srpskoj

Hina

Dejan Rakita/PIXSELL

Dejan Rakita/PIXSELL

Svečanosti su nazočili i kineski i ruski diplomati i dužnosnici iz SrbijeSjedinjene Države u utorak su pozvale vlasti BiH da istraže izvješća o veličanju ratnih zločina tijekom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani nesrpski stanovnici.


“Pozivamo nadležne vlasti da neodgodivo istraže te incidente te da se utvrde odgovorni”, rekao je glasnogovornik State Departmenta u izjavi.


“Sjedinjene Države duboko su zabrinute izvješćima o govoru mržnje, veličanju ratnih zločina i provokativnim incidentima usmjerenima na povratnike u entitetu Republici Srpskoj tijekom vikenda”, rekao je glasnogovornik.
Vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.


Proslava je uključila i mimohod pripadnika temeljne i posebne policije, a na počasnom mjestu bili su osuđeni ratni zločinci poput Vinka Pandurevića kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.


Svečanosti su nazočili i kineski i ruski diplomati i dužnosnici iz Srbije.


U ponedjeljak, Europska unija snažno je osudila negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske, jasno dajući do znanja da je spremna i za sankcije.


Prošli mjesec Washington je uveo sankcije protiv vođe bosanskih Srba Milorada Dodika.


Bosna proživljava najtežu krizu od kraja rata 1990-tih, nakon što su bosanski Srbi blokirali rad državnih vlasti, a zastupnici u Republici Srpskoj glasali za početak povlačenja tog većinski srpskog entiteta iz zajedničkih institucija.