Kamala Harris

SAD obećao veliki paket pomoći za energetski sektor Ukrajine

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Financiranje, najavljeno na mirovnom samitu o Ukrajini u Švicarskoj, pomoći će popraviti infrastrukturu oštećenu ruskim bombardiranjemPotpredsjednica SAD-a Kamala Harris u subotu je obećala paket pomoći od 1,5 milijardi dolara Ukrajini, namijenjen uglavnom energetskom sektoru zemlje, prenosi BBC.


Financiranje, najavljeno na mirovnom samitu o Ukrajini u Švicarskoj, pomoći će popraviti infrastrukturu oštećenu ruskim bombardiranjem.


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u utorak da je polovica kapaciteta zemlje za proizvodnju električne energije uništena u ratu.
Pozvao je zapadne zemlje da osiguraju više protuzračne obrane za Ukrajinu s ciljem zaštite energetske infrastrukture i urbanih središta.


Ruski napadi na elektroenergetsku mrežu prisilili su energetske kompanije da uvedu kontinuirana isključenja struje.


Paket USAID-a i State Departmenta uključuje 500 milijuna dolara novog novca za energetsku pomoć i 324 milijuna dolara preusmjerenih za hitne energetske potrebe, stoji u priopćenju Bijele kuće.


“Ovi napori pomoći će Ukrajini da odgovori na najnovije napade Rusije na energetsku infrastrukturu podupiranjem popravka i oporavka, poboljšanjem otpornosti Ukrajine na prekide u opskrbi energijom i postavljanjem temelja za popravak i proširenje ukrajinskog energetskog sustava”, dodaje se.


Dodatnih 369 milijuna dolara obećano je kao humanitarna pomoć za raseljene osobe i zajednice pogođene sukobom.


Planirano je i slanje dodatnih 300 milijuna dolara za osiguranje opreme za policiju i snage na granici.


Od početka rata, SAD je potrošio više od 3,2 milijuna dolara na humanitarnu pomoć Ukrajini i gotovo 1,5 milijardi dolara na energetski sektor, dodaje se u priopćenju.


Harris sudjeluje na samitu u švicarskom planinskom odmaralištu Burgenstocku.


Na samitu se razgovara o temeljnim načelima za okončanje rata u Ukrajini u odsutnosti Joea Bidena.


Budući da Rusija nije pozvana i da se ključni igrači poput Kine nisu odazvali, male su šanse da će doći do većeg napretka na samitu.