Sankt Peterburg

Ruska policija zaplijenila pacifističku izložbu 77-godišnje umjetnice

Hina

Reuters

Reuters

Poznata kao "savjest Sankt Peterburga" Osipova je žestoki protivnik svakog rataRuska policija zaplijenila je pacifističke znakove 77-godišnje slikarice u četvrtak, dan nakon otvaranja njezine izložbe u Sankt Peterburgu, objavila je ruska oporbena stranka u čijim je prostorijama postavljena izložba.


 


Otvorena u srijedu navečer u prostorijama lokalnog ogranka oporbene stranke Jabuka, izložba se sastojala od dvadesetak znakova i slika koje je između 2014. i 2022. napravila Jelena Osipova.
Poznata kao “savjest Sankt Peterburga” Osipova je žestoki protivnik svakog rata.


U četvrtak je “policija zaplijenila pacifističke slike Jelene Osipove”, priopćila je stranka Jabuka.


Dodaje da je policija upala u prostorije lokalnog ogranka stranke tvrdeći da je primila bombašku prijetnju.


Iako bomba nije pronađena, policija je pronašla crteže “koji vjerojatno sadrže lažne informacije o ruskim oružanim snagama”, prema policijskom protokolu koji citira stranka.


“Policija je umjetnička djela zaplijenila i odnijela, a da ih nije niti propisno zapakirala”, piše u priopćenju Jabuke.


Među njima je i rad “Oči savjesti” koji prikazuje lice djevojčice s velikim očima, a u dnu je rečenica na ruskom i ukrajinskom jeziku: “Mama, bojim se rata”.


Režim ruskog predsjednika Vladimira Putina pojačao je represiju protiv svojih kritičara nakon početka ruske ofenzive na Ukrajinu u veljači prošle godine. Donesen je zakon po kojemu je predviđena kazna od 15 godina zatvora za objavu bilo kakve “lažne” informacije o ruskoj vojsci.


Osipova je već nekoliko godina poznata kao žestoka protivnica politike Vladimira Putina i bilo kakvog oružanog sukoba.


Pacifističku poruku svojim umjetničkim djelima prvi je put poslala 2002. nakon što su čečenski teroristi zarobili posjetitelje moskovskog kazališta Dubrovka.


Od tada je malo prosvjeda u Sankt Peterburgu prošlo bez nje. Nekoliko ju je puta policija uhitila, a njezine radove konfiscirala.