Rat u Ukrajini

Rusi potpuno preuzeli Lisičansk, Ukrajinci raketirali okupirana područja, ali i grad u Rusiji

Hina

REUTERS

REUTERS

Ukrajinski vojni upravitelj Luhanske oblasti Serhij Hajdaj potvrdio je na svom Telegram kanalu da su se ruske snage "učvrstile u okrugu Lisičansk".Ukrajinske snage pogodile su rusku vojnu bazu u više od 30 raketnih udara u južnom gradu Melitopolju koji je okupirala Rusija, rekao je u nedjelju ukrajinski gradonačelnik u egzilu.


“U 3 i 5 sati ujutro bilo je više od 30 udara isključivo na vojnu bazu”, rekao je u videu na Telegramu gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, koji se trenutno nalazi na teritoriju pod kontrolom Ukrajine dodajući da je baza “stavljena iz pogona”.


Fedorov je također rekao da je zbog ukrajinske diverzije ruski oklopni vlak, koji je prevozio streljivo, u subotu iskočio iz tračnica u blizini Melitopolja.
Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da je Ukrajina pogodila područje Melitopolja gdje se nalazi gradska zračna luka, ali nije precizirala što je pogođeno.


RIA je citirala lokalnog ruskog dužnosnika Vladimira Rogova koji je rekao da je oko 16-18 ukrajinskih MLRS raketa pogodilo Melitopolj u dva napada u 3 i 04,45 sati ujutro.


Reuters nije uspio provjeriti izvješća.


Ukrajina priznala ruska osvajanja u Lisičansku


– Ruske snage učvrščuju se u istočnom ukrajinskom gradu Lisičansku, objavili su u nedjelju ukrajinski izvori koji nisu otkrili ima li u tom gradu više ijednog ukrajinskog vojnika, prenosi njemačka novinska agencija dpa.


“U regiji Donecka okupatori se koncentriraju na učvrščivanje svojih položaja u gradovima Lisičansk i Verhnjokamjanka”, objavio je ukrajinski glavni stožer u nedjelju.


Ukrajinski vojni upravitelj Luhanske oblasti Serhij Hajdaj potvrdio je na svom Telegram kanalu da su se ruske snage “učvrstile u okrugu Lisičansk”.


Nije jasno jesu li ukrajinske jedinice još u gradu.


U subotu su proruski separatisti objavili zauzimanje Lisičanska, na što je Kijev odgovorio da je taj strateški važan grad i dalje pod njegovom kontrolom.


Lisičansk je bio posljednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u regiji Luhansk nakon pada Sjeverodonecka.


Najmanje troje poginulih u eksplozijama u ruskom Belgorodu


Najmanje tri osobe su poginule, a deseci stambenih zgrada oštećeni u ruskom gradu Belgorodu u blizini ukrajinske granice, rekao je regionalni guverner, nakon izvješća o nekoliko eksplozija u gradu.


Najmanje 11 stambenih zgrada i 39 privatnih kuća je oštećeno, uključujući pet koje su uništene, objavio je guverner Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.


Gladkov je ranije rekao da se “incident” istražuje, dodajući: “Vjerojatno je sustav protuzračne obrane radio.”


Najmanje četiri osobe su ozlijeđene, a dvije su hospitalizirane, uključujući desetogodišnjeg dječaka, rekao je Gladkov.


Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Iz Ukrajine nije bilo neposredne reakcije na izvješća.


Belgorod, grad od gotovo 400.000 stanovnika, nekih 40 km sjeverno od granice s Ukrajinom, administrativno je središte regije Belgorod.


Otkako je Rusija pokrenula invaziju 24. veljače, pojavili su se brojni izvještaji o napadima na Belgorod i druge regije koje graniče s Ukrajinom, a Moskva optužuje Kijev za izvođenje napada.


Ukrajina nije preuzela odgovornost za prethodne napade, ali je te incidente opisala kao osvetu i “karmu” za rusku invaziju.