Vjekoslav Prebeg

Rusi oslobodili Hrvata zarobljenog u Ukrajini, sutra se vraća u domovinu

Portal Novi list

Vjekoslav Prebeg iz Hrvatske i Mathias Gustafsson iz Švedske, koje su zarobile proruske snage / Reuters

Vjekoslav Prebeg iz Hrvatske i Mathias Gustafsson iz Švedske, koje su zarobile proruske snage / Reuters

Iz ruskog zarobljeništva oslobođena su desetorica ratnih zarobljenika, zahvaljujući posredovanju saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin SalmanaRusija je oslobodila 10 ukrajinskih ratnih zarobljenika zarobljenih u Ukrajini, uključujući jednog Hrvata, prenosi The Guardian riječi saudijskog dužnosnika.


Oslobođeni zatvorenici uključuju američke, britanske, švedske, hrvatske i marokanske državljane, rekao je dužnosnik.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslova potvrdilo je da je oslobođeni Hrvat Vjekoslav Prebeg, koji je u travnju zarobljen na bojištu u Ukrajini.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova obavještava kako je hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, zarobljen u Ukrajini u travnju, danas oslobođen te će sutra biti u Hrvatskoj.


Vlada Republike Hrvatske, zajedno sa Službom vanjskih poslova, od prvog dana predano je radila i surađivala s ukrajinskim tijelima na oslobađanju Prebega, a to je bila i tema razgovora predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ukrajinskim državnim vrhom, pri njegovom posjetu Ukrajini u svibnju.Ovim putem zahvaljujemo i Saudijskoj Arabiji i prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu na zalaganju, kao i ukrajinskoj strani na suradnji i svesrdnoj pomoći u rješavanju ovog slučaja”, poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Oslobađanje je uslijedilo nakon posredovanja saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, rekao je sudijski dužnosnik The Guardianu, dodajući da je zrakoplov sa zatvorenicima sletio u kraljevstvo.