Sporazum na klimavim nogama

Rusi dali ultimatum. Imaju dva zahtjeva bez kojih više neće produljivati sporazum i sigurnim prolasku ukrajinskog žita

Hina

Reuters

Reuters

Istu prijetnju i zahtjeve Rusija je uputila i u ožujku, da bi se prošlog tjedna složila obnoviti na 60 dana crnomorski izvozni paktRusija je u četvrtak signalizirala da, ako se ne ispune zahtjevi za poboljšanjem njezinog izvoza žitarica i gnojiva, neće produljiti sporazum nakon 17. srpnja koji dopušta siguran ratni izvoz istih proizvoda iz luka tri ukrajinska crnomorska područja.


Istu prijetnju i zahtjeve Rusija je uputila i u ožujku, da bi se prošlog tjedna složila obnoviti na 60 dana crnomorski izvozni pakt – sklopljen uz posredovanje UN-a i Turske prošlog srpnja s Rusijom i Ukrajinom kako bi se pokušala ublažiti globalna kriza pogoršana invazijom Moskve na Ukrajinu u veljači 2022.


Rusija je od ožujka dala prioritet dvama specifičnim zahtjevima – ponovno pokretanje cjevovoda za transport ruskog amonijaka do ukrajinske crnomorske luke Pivdennyi za izvoz na globalna tržišta, i ponovno povezivanje ruske poljoprivredne banke, poznate kao Rosselkhozbank s međunarodnom platnom mrežom SWIFT.
“Ako Rosselkhozbank nije povezana sa SWIFT-om i nema napretka u provedbi drugih ‘sustavnih’ problema koji blokiraju naš poljoprivredni izvoz, tada će ‘Crnomorska inicijativa’ također morati tražiti alternative”, reklo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak.


Predložilo je izvoz zemlje kroz Europu kao alternativu, dodavši da je to skuplje za Ukrajinu.


Banka Rosselkhozbank je odsječena od SWIFT-a od strane EU u lipnju zbog ruske invazije. Glasnogovornik EU rekao je da se ne razmatra ponovno uspostavljanje ruskih banaka u taj sustav.