Traže sigurnu luku

Richard Gere na brodu pomaže migrantima. Salvini se ruga: “Nadam se da će pocrniti”

Bojana Guberac

Foto: Open Arms/Reuters

Foto: Open Arms/Reuters

Talijanske, španjolske i vlasti Malte odbile su dati brodu zeleno svjetlo za pristajanjeŠpanjolski spasilački brod Open Arms u potrazi je za sigurnom lukom pristajanja nakon što su spasili 121 migranata.


Talijanske, španjolske i vlasti Malte odbile su dati brodu zeleno svjetlo za pristajanje. Prema pisanju španjolskih medija, gradonačelnik Valencije, Joan Ribó, ponudio im je vez.  No, ministar za razvoj, José Luis Ábalos, odbacio je takvu mogućnost te pozvao Europu na odgovornost.


Open Arms u potrazi za lukom plovi devet dana. “Osjećaj koji prevladava je sram. Sramota za Europu koja ostavlja 121 osobu usred mora osam dana, dok grupa hrabrih volontera čini sve kako bi život na brodu bio podnošljiv. Mi smo prava Europa”, poručili su jučer putem svoje Facebook stranice.
Na brodu im se kao volonter pridružio i poznati glumac Richard Gere. Donio je vode i hrane koliko god je mogao.


“Sada su dobro svi. Bila su dva broda, a jedan je vratila libijska mornarica. Ne znamo što se dogodilo tim ljudima. Ljudi koje vidite na ovom brodu su samo tu zbog donacija brodu Open Arms. Najvažnije za ove ljude je da dođu u slobodnu luku i počnu novi život”, kazao je Gere koji apelira da se pruži podrška migrantima.Zamjenik talijanskog premijera i predsjednik radikalne desničarske stranke Lega Nord, Matteo Salvini, komentirao je Gereov humani čin tako što se narugao.


“Nadam se da će dobiti boju i da će mu biti dobro. Ne vjerujem da mu fali nešto. Sretan put”, posprdno je izjavio Salvini.


Open Arms je nevladina, neprofitna organizacija čija je glavna misija zaštititi prisustvom na moru ljude koji pokušavaju doći do Europe bježeći od rata, progona ili siromaštva.


Specijalizirani su za nadzorne i spasilačke misije brodova koji prevoze ljude kojima je potrebna pomoć u Egejskom i Središnjem Sredozemnom moru, kao i za podizanje svijesti o svim nepravdama koje se događaju.