Pretres

RACIJA U MOSKVI Navaljni ponovno uhićen, pa oslobođen

Hina

Reuters

Reuters

"Aleksej je prisilno priveden i odveden. Nije pružao otpor. Odvjetnici su još u zakladi i u tijeku je pretres", objavila je Kira Jarmiš na Twitteru. Uhićenje je snimila kamera za video nadzorMOSKVA Ruska policija privela je u četvrtak oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog u raciji u sjedištu njegove Zaklade za borbu protiv korupcije u Moskvi, objavila je njegova glasnogovornica, dodavši da je Navaljni nešto kasnije oslobođen.


“Aleksej je prisilno priveden i odveden. Nije pružao otpor. Odvjetnici su još u zakladi i u tijeku je pretres”, objavila je Kira Jarmiš na Twitteru. Uhićenje je snimila kamera za video nadzor.


Policija uhićenje nije komentirala. Glasnogovornica Jarmiš je kasnije objavila da je policija oslobodila Navaljnog.
Navaljni je priveden dan nakon što je izjavio da je prisilno novačenje jednog njegovih saveznika u zabačenu zračnu bazu na Arktiku zapravo otmica i nezakonita kazna zatvorom.


Navaljni je u četvrtak planirao započeti emitiranje svoje emisije, kritične prema vlastima, na svojem internetskom TV kanalu.


Nije još poznato zašto je priveden, no njegova zaklada, koja se bavi objavom izvješća o korumpiranosti državnih dužnosnika, predmet je kaznene istrage o navodnom pranju novca.


Istraga je otvorena u kolovozu nakon što je Navaljni pozvao na prosvjede u središtu Moskve zbog isključenja oporbenih kandidata s mjesnih izbora.


Ti prosvjedi pretvorili su se u najveće prosvjede u Moskvi zadnjih godina.


Rusko ministarstvo pravosuđa u listopadu je formalno proglasilo Navaljnijevu zakladu “stranim agentom” pa ruske vlasti mogu provoditi nenajavljene racije i pratiti njezin rad.