Italija

“Putinovom arhitektu” zaplijenjen 141 milijun eura: Uzeli mu dragulje, umjetnička djela i helikopter

P. N.

Screenshot

Screenshot

Poduzetnik Lanfranco Cirillo je naime optužen za utaju poreza 


Zaplijenjene su luksuzne nekretnine, tekući računi, novac u gotovini, dragulji, umjetnička djela poznatih autora pa čak i helikopter. Picasso, Cezanne, Kandinsky, De Chirico i Fontana samo su neki od autora zaplijenjenih umjetnina. To je imovina vrijedna 141 milijun eura koju je talijanska porezna uprava u gradu Brescia zaplijenila Lanfrancu Cirillu, 63-godišnjem poduzetniku, poznatom pod nadimkom “arhitekt Vladimira Putina”. Cirillo je naime optužen za utaju poreza, piše Il Messaggero.


 
Istraga je najprije bila usmjerena na helikopter registriran u Rusiji, a polako je došla do navodnog lažnog prebivališta u inozemstvu. Cirillo je naime pod istragom jer nije prijavio prihod u desecima milijuna eura od 2013. do 2019. iako je u Italiji bila njegova obitelj i centar njegova poslovnog djelovanja. Istragom je zatim praćena činjenica da je živio raskošno odnosno uživao bogatstvo nesrazmjerno prijavljenoj imovini.


 


Lanfranco Cirillo je bio praktički nepoznat dok nije 2010. projektirao tzv. Putinovu palaču, luksuzno zdanje izgrađeno u tajnosti u  Gelendzhiku na Crnom moru, javlja Radio Slobodna Europa. Radio je za mnoge ruske oligarhe.