Ruski predsjednik

Putin: ‘Liberalne ideje nestaju. Pa vidite da ih odbacuje i većina zapadnih zemalja’

Hina

Reuters

ReutersRuski predsjednik Vladimir Putin rekao je u razgovoru objavljenom u četvrtak da su liberalne vrijednosti prevladane jer ih odbacuje većina građana zapadnih država.


Putin je u razgovoru za Financial Times rekao da je njemačka kancelarka Angela Merkel učinila kardinalnu grešku odlučivši se za liberalne politiku spram imigracija s Bliskog istoka.


»Liberalna ideja pretpostavlja da se ništa ne treba činiti. Migranti mogu nekažnjeno ubijati, pljačkati i silovati jer se njihova prava kao migranata trebaju štititi. Koja bi to bila prava? Svaki zločin mora imati svoju kaznu«, rekao je Putin u razgovoru.
»Liberalna ideja postala je zastarjela. Došla je u sukob s interesom velike većine stanovništva«, rekao je.


Putin je rekao da Rusija nije homofobna no da mu se spremnost zapada da prihvati homoseksualnost i rodnu neodređenost čini pretjeranom.


»Tradicionalne vrijednosti su stabilnije i važnije miijunima ljudi nego ta liberalna ideja koja, po mom mišljenju, zapravo nestaje«.


Putin je također rekao da ima dojam da liberalni krugovi nastoje koristiti probleme kroz koje prolazi katolička crkva kako bi uništili crkvu.