Telefonski razgovor

Putin i Trump razgovarali više od sat vremena o nuklearnom sporazumu i Venezueli

Hina

Reuters

Reuters

»Imali su vrlo dobre razgovore, trajali su nešto više od jednog sata«, rekla je Sanders, dok Kremlj navodi da su trajali gotovo sat i polWASHINGTON Američki i ruski predsjednik Donald Trump i Vladimir Putin u petak su više od sat vremena telefonski razgovarali o mogućnosti novog nuklearnog sporazuma, denuklearizaciji Sjeverne Koreje te o političkom stanju u Venezueli, objavila je Bijela kuća.


Trump je rekao da su razgovori bili »vrlo produktivni«, te u seriji tvitova aludirao da su razgovarali i o američkoj istrazi navodnog ruskog miješanja u izbore 2016.


Glasnogovornica Sarah Sanders rekla je novinarima da su Trump i Putin razgovarali o mogućnosti novog multilateralnog nuklearnog sporazuma između SAD-a, Rusije i Kine, ili o produljenju sadašnjeg američko-ruskog strateškog nuklearnog sporazuma.
»Imali su vrlo dobre razgovore, trajali su nešto više od jednog sata«, rekla je Sanders, dok Kremlj navodi da su trajali gotovo sat i pol.


Trump je u razgovoru istaknuo da su Sjedinjene Države »uz narod Venezuele«, rekla je glasnogovornica, dodajući da su Trump i Putin razgovarali i o Sjevernoj Koreji i o Ukrajini.


Napetosti rastu posljednjih tjedana između Washingtona, koji traži odlazak predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, i Moskve koja optužuje SAD da pokušava organizirati državni udar u toj zemlji koja posjeduje ogromne rezerve nafte.


Američki privremeni ministar obrane Patrick Shanahan rekao je u petak da američka vojska priprema opcije koje će ovisiti o razvoju situacije u Venezueli, nakon što je u Pentagonu primio dužnosnike Trumpovog tima za nacionalnu sigurnost, među ostalim šefa diplomacije Mikea Pompea i savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Johna Boltona.


»Imamo kompletnu seriju opcija prilagođenih određenim okolnostima. Kako se stanje na terenu bude mijenjalo, činit ćemo izmjene i prilagodbe «, rekao je Shanahan.


Podsjetio je na riječi predsjednika Trumpa da su sve opcije na stolu kada se radi o Venezueli.


Washington, koji je priznao oporbenog vođu Juana Guaidoa za privremenog predsjednika, nametnuo je ekonomske sankcije Venezueli kako bi natjerao Madura na odlazak.


Guaido je u utorak najavio konačnu fazu plana svrgavanja predsjednika Madura.


Pompeo je u srijedu rekao kako američka vojna akcija nije isključena.


U Venezueli se u petak život uglavnom vratio u normalu, nakon nekoliko dana prosvjeda i sukoba.