Vojska Burkine Faso u ponedjeljak je rekla da je svrgnula predsjednika Rocha Kaborea, suspendirala ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu, te zatvorila granice.


Priopćenjem koje je potpisao potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba i koje je na državnoj televiziji pročitao drugi dužnosnik, rečeno je da je preuzimanje izvedeno bez nasilja i da se oni koji su pritvoreni nalaze na sigurnoj lokaciji.


Izjava je došla uime dotad nepoznatog tijela, Domoljubnog pokreta za očuvanje i obnovu ili MPSR, što je akronim na francuskom.
“MPSR, koji uključuje sve segmente vojske, odlučio je danas okončati mandat predsjednika Kaborea”, rečeno je.


Navedeno je urušavanje sigurnosne situacije i ono što je opisano kao Kaboreova nesposobnost da ujedini naciju i učinkovito odgovori na izazove s kojima se suočava.


Do obraćanja vojske došlo je dva dana nakon zbunjenosti i straha koji su vladali u glavnom gradu Ouagadougou, gdje je došlo do razmjene vatre u vojarnama u nedjelju, dok su vojnici tražili veću podršku za svoju borbu s islamskim militantima.


Nepoznato je što dogodilo s Kaboreom nakon što se u blizini njegove rezidencije tijekom noći čula teška paljba.


Ranije, Kaboreova stranka rekla je da je preživio pokušaj atentata, no nisu dali nikakve detalje.


Prije priopćenja vojske, Afrička unija i Zapadnoafrički blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem puča u Burkini Faso, rekavši da drže vojsku odgovornom za Kaboreovu sigurnost. Udar je osudio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.