Zaključak američkih znanstvenika

PRVO EUROPSKO ŽARIŠTE BILO JE U NJEMAČKOJ Iz Muenchena je još 24. siječnja krenuo lanac zaraze koronavirusom

P. N.

Reuters

Reuters

Analizirajući tijek i genetske mutacije koronavirusa, znanstvenici su otkrili da je on ušao u Europu više puta. 'Izgleda da je od prvog veljače otprilike svaka četvrta nova infekcija u Meksiku, Finskoj, Škotskoj i Italiji, kao i prvi slučajevi u Brazilu, genetički slična infekcijama u minhenskom žarištu', kaže Trevor BedfordKoronavirus Sars-Cov-2 ušao je u Europu više puta, no prvo žarište možda je upravo ono koje je otkriveno u siječnju u Njemačkoj, točnije u Muenchenu, piše list Il Mattino.


Na to ukazuje genetička karta objavljena na internet siteu Netxstrain, koju je osnovala i vodi skupina na čelu s Trevorom Bedfordom, znanstvenikom iz istraživačkog centra Fred Hutchinson Cancer Research Center u američkom Seattleu.


Spomenuta karta, koja rekonstruira neku vrstu ‘porodičnog stabla’ virusa, pokazuje da je moguće da je njemačko žarište neprimjetno potaknulo lanac zaraza do te mjere da je povezano s mnogim slučajevima u Europi i Italiji. 
Analizirajući tijek i genetske mutacije koronavirusa, znanstvenici su otkrili da je on ušao u Europu više puta. ‘Izgleda da je od prvog veljače otprilike svaka četvrta nova infekcija u Meksiku, Finskoj, Škotskoj i Italiji, kao i prvi slučajevi u Brazilu, genetički slična infekcijama u minhenskom žarištu’, kaže Bedford za list Il Mattino. 


Prvi pacijent u Muenchenu je pokazivao prve simptome 24. siječnja, nakon što se susreo s kolegicom koja je stigla iz Shangaija i koja se kasnije pokazala pozitivnom na koronavirus.  


U sljedeća četiri dana na testiranju su mnogi zaposlenici iste njemačke tvrtke bili pozitivni na koronavirus.


Slučaj je privukao medijsku pažnju krajem siječnja, te je istaknut kao primjer sposobnosti virusa da se prenosi čak i s osobe koja nema simptome boesti.


Iako je sjedište spomenute tvrtke zatvoreno nakon pojave prvih slučajeva zaraze, znanstvenici smatraju da je moguće da je minhensko žarište povezano s velikim dijelom epidemije u Europi, uključujući epidemiju u Italiji. 


‘Tu leži važna poruka: iako je utvrđeno žarište i poduzete su mjere sprječavanja širenja zaraze, to ne znači da taj slučaj nije potaknuo lanac prijenosa virusa koji nije utvrđen sve dok nije narastao do golemih razmjera, upozorava Bedford.