Izmišljene optužbe

Trump nije pokraden: Provjerom glasova u Arizoni revizija pronašla tek 182 moguća nevažeća listića na 3,4 milijuna glasova

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Ako i postoji, pokušaj prijevare nije monopol jedne političke opcije u SAD-u. Najbolji je primjer opet Arizona gdje je u četiri slučaja koji su doveli do krivičnih optužbi, u dva slučaja utvrđeno da su išla na Biddenovu stranu, ali i dva koja su bili izborna prijevara u korist Donalda TrumpaDržeći se one stare da „sto puta ponovljena laž postaje istina“ Donald Trump je nakon izgubljenih predsjedničkih izbora u studenom prošle godine ponavljao kako mu je protivnička strana ukrala pobjedu, da bi sve kulminiralo tužnim danom za američku demokraciju kad je dva mjeseca kasnije pro-Trumpovska rulja opijena mantrom o ukradenim izborima navalila nasilno na vlastiti parlament.


Kako vrijeme odmiče Trumpove insinuacije bez pokrića polako dolaze na naplatu. Zavedeni politički radikali koji su mislili da je razbijanje prozora, nasilno ulaženje i pokušaj zauzimanja američkog Kongresa na Capitol Hillu akt patriotizma sada se suočavaju s višegodišnjim zatvorskim kaznama, i dok se Trumpu vjerojatno neće dogoditi ništa konkretno, službena izvješća s naknadnih provjeravanja glasovanja ukazuju da mu je ego bio jači od razuma, pa onda nije dvojio oko toga hoće li poraz podnijeti gospodski ili produbljivati političku krizu lažnim optužbama.


U Arizoni, gdje je Joe Biden pobijedio Trumpa s desetak tisuća glasova razlike, glasovi su dodatno provjeravani, i kako je danas izvjestio Associated Press, izborna komisija Arizone je među više od tri milijuna glasova, pronašla manje od 200 listića na koje se sumnja da bi mogli biti plod izborne manipulacije ili prijevare.
Točnije, postoje 182 slučaja u kojima su problemi bili dovoljno jasni da su ih službenici uputili istražiteljima na daljnji pregled. Do sada su samo četiri slučaja dovela do optužbi, uključujući one identificirane u zasebnoj državnoj istrazi. Nitko nije osuđen. Glas nijedne osobe nije prebrojan dva puta, što je prilično bitan podatak s obzirom da se iz Trumpova tabora tvrdilo da su mnogi glasači birali dva puta, prvo online, pa onda i fizički na izbornim mjestima.


AP navodi da bi se moglo pojaviti još slučajeva, ali broj mogućih nepravilnosti tijekom provjere vjerno ide u prilog tvrdnji koliko su Trumpove tvrdnje da je zbog izbornih nepravilnosti izgubio Arizonu bez ikakva temelja. Nitko ne poriče da je utrka bila gusta, razlika je bila točno 10.400 glasova na 3,4 milijuna izašlih birača, ali i nakon provjera jasno je da nepravilnosti nisu utjecali na konačni rezultat.


Donalda Trumpa je poraz u Arizoni posebno zabolio jer se ta država smatrala jakom utvrdom „crvenih“, odnosno republikanaca. U zadnjih 70 godina, republikanci su tamo na predsjedničkim izborima prije Trumpa izgubili samo jednom, kad je u utrci za drugi mandat Bill Clinton pobijedio Boba Dolea 1996. godine.


Saznanja AP-a o malom broju sumnjivih izbornih listića u Arizoni zapravo slijede rezultate revizija u drugim državama. Tako je u Wisconsinu ponovnom provjerom otkriveno tek 27 slučajeva moguće izborne prijevare na 3,3 milijuna glasova. Gdje god se dogodi revizija glasovanja, potvrđuju se tvrdnje američkih političkih eksperata da su pokušaji manipuliranja glasovima na svim američkim izborima iznimka, a ne pravilo kako je to nakon prošlih izbora tupio Donald Trump i njegov tim odvjetnika predvođen Rudyjem Gulianijem.


Nadalje, ako i postoji, pokušaj prijevare nije monopol jedne političke opcije u SAD-u. Najbolji je primjer opet Arizona gdje je u četiri slučaja koji su doveli do krivičnih optužbi, u dva slučaja utvrđeno da su išla na Biddenovu stranu, ali i dva koja su bili izborna prijevara u korist Donalda Trumpa. Kako se može doznati, u pitanju su uglavnom slučajevi kad su ljudi pokušali glasovati umjesto svojih (pokojnih) roditelja, odnosno rođaka.