Samit o klimi

Provedba obaveza prema klimi do 2030. godine: Macron traži “ubrzanje” i pozdravlja američki angažman

Hina

Reuters

Reuters

"Sjedećih tjedana i mjeseci trebamo imati samo jedan cilj, ubrzati. Ubrzati provedbu angažmana do 2030.", dodao je i zatražio "precizan, mjerljiv i provjerljiv akcijski plan".PARIZ – Francuski predsjednik Emmanuel Macron zatražio je u danas ubrzanu provedbu obveza o klimi do 2030. tijekom virtualnog samita o klimi koji su oragnizirale Sjedinjene Države.


Macron je najprije pozdravio najavu američkog doprinosa jer je predsjednik Joe Biden predstavio novi američki cilj koji donosi gotovo dvostruko smanjenje emisija štetnih čestica.


“To je povijesni izbor na putu koji nas vodi prema Glasgowu gdje će se održati konferencija o klimi COP 26 u studenome”, dodao je francuski predsjednik.
“Sjedećih tjedana i mjeseci trebamo imati samo jedan cilj, ubrzati. Ubrzati provedbu angažmana do 2030.”, dodao je i zatražio “precizan, mjerljiv i provjerljiv akcijski plan”.


“U osnovi, 2030. je nova 2050. To je plan koji je Europska unija stavila na stol u prosincu, pretočen u europski zakon o klimi sa Zelenim sporazumom. Zadatak nam je mobilizirati sve poluge koje su na dostupne, inovacije, transformaciju, regulaciju”, rekao je Macron.