Novi neredi

Prosvjednici u Hong Kongu zapalili ulaz u sveučilište, odjekuju eksplozije

Hina

Reuters

ReutersProsvjednici zabarikardirani na kampusu Politehničkog sveučilišta zapalili su u ponedjeljak glavni ulaz kako bi spriječili ulaz policije, čime je gotovo šestomjesečna kriza u Hong Kongu ušla u novu, opasnu fazu.


Proteklog su vikenda kineski vojnici nakratko izašli iz vojarne kako bi uveli reda na ulicama, podsjeća AFP.


Peking i dalje ne pristaje ni na jedan ključni zahtjev prosvjednika, uključujući onaj o slobodnim izborima. U više su navrata upozoravali da neće tolerirati otpor pa se sve više strahuje od moguće izravne kineske intervencije radi gušenja pobune.
Okidač za prosvjede bio je prijedlog zakona o izručenju osumnjičenika za kaznena djela Kini, koji je u međuvremenu povučen. U međuvremenu su prosvjednici zatražili i istragu o navodnoj policijskoj brutalnosti.


Kineski predsjednik Xi Jinping proteklog je tjedna oštro poručio da kriza u Hong Kongu ugrožava sustav ‘jedna zemlja, dva sustava’, na kojem se baziraju odnosi dvije strane od povrata Hong Konga u sastav Kine.


Nakon sukoba s prosvjednicima proteklog vikenda i ranjavanja jednog policajca strijelom, policija je zaprijetila da će upotrijebiti prave metke budu li prosvjednici koristili smrtonosno oružje.


Policijska oprema uključuje osobno naoružanje koje je do sada korišteno samo u izoliranim incidentima. U tim je uličnim okršajima ranjeno troje ljudi ali nitko do sada nije poginuo, navodi AFP. U odvojenim je incidentima povezanim s prosvjedima stradalo dvoje ljudi, dodaje agencija.


Policijske su snage do sada rastjerivale prosvjednike suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima. Prosvjednici pak odgovaraju molotovljevim koktelima.


U ponedjeljak u zoru odjeknulo je nekoliko glasnih eksplozija da bi potom na ulazu u Politehničko sveučilište buknula vatra, javljaju novinari AFP-a, procjenjujući da su prosvjednici odbili pokušaj policije da uđe na kampus.


Policija je kampus proglasila »poprištem nasilnih prosvjeda«, što znači da prosvjednicima prijeti kazna zatvora u trajanju od 10 godina.


Procjenjuje se da se na kampusu zabarikadiralo nekoliko stotina prosvjednika.


SAD je danas osudio »neutemeljenu primjenu sile« u Hong Kongu, pozivajući Peking da zaštiti slobodu grada.