Poruka Jeanine Anez

Privremena predsjednica: Ako se Evo Morales vrati u Boliviju odgovarat će pravosuđu

Hina

Reuters

Reuters

Evo Morales je »sam otišao u Meksiko, i ako će se vratiti u Boliviju, mora znati da će odgovarati pravosuđu. Postoji izborni prekršaj i brojne optužbe za korupciju u njegovoj vladi«, rekla je Anez tijekom prvog susreta sa stranim novinarima, tri dana nakon što se proglasila privremenom predsjednicomLA PAZ Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales se može vratiti u zemlju iz meksičkog egzila, ali morat će odgovarati pravosuđu o nepravilnostima tijekom predsjedničkih izbora 20. listopada i o optužbama za korupciju, rekla je u petak privremena predsjednica Jeanine Anez.


Evo Morales je »sam otišao u Meksiko, i ako će se vratiti u Boliviju, mora znati da će odgovarati pravosuđu. Postoji izborni prekršaj i brojne optužbe za korupciju u njegovoj vladi«, rekla je Anez tijekom prvog susreta sa stranim novinarima, tri dana nakon što se proglasila privremenom predsjednicom.


Evo Morales od utorka živi u progonstvu u Meksiku, ali je rekao u srijedu da je spreman vratiti se u Boliviju i »smiriti« svoju zemlju.
Nakon objave njegove smjene u nedjelju njegovi pristaše svakodnevno prosvjeduju dok izbijaju sukobi sa policijom, posebice u prijestolnici La Pazu.


Moralesova 14-godišnja socijalistička vlast okončana je u nasilnim prosvjedima nakon optužbi o namještanju glasova na izborima. Najmanje sedam osoba ubijeno je u sukobima Moralesovih protivnika, pristaša i policije otkako su prvi put izbili prosvjedi prije tri tjedna.Prvi domorodački predsjednik andske zemlje se proglasio pobjednikom izbora 20. listopada, pretendirajući na 4. mandat.


Ali oporba je upozorila na prijevare i održani su brojni prosvjedi, često nasilni.