SAD u akciji

Pritisak na Madura: Trump zamrznuo svu imovinu Venezuele u SAD-u

Hina

Nicolas Maduro, Foto: REUTERS

Nicolas Maduro, Foto: REUTERS

Trumpova izvršna odluka puno je oštrija od sankcija nametnutih venezuealanskoj državnoj naftnoj komapniji PDVSA i financijskom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i od mjera protiv nekoliko desetaka venezuealnskih dužnosnika.Američki predsjednik Donald Trump zamrznuo je u ponedjeljak svu državnu imovinu Venezuele u SAD-u, naglo pojačavši gospodarski i diplomatski pritisak za svrgavanje socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.


Trumpova izvršna odluka puno je oštrija od sankcija nametnutih venezuealanskoj državnoj naftnoj komapniji PDVSA i financijskom sektoru u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i od mjera protiv nekoliko desetaka venezuealnskih dužnosnika.


Dosad najoštriji Trumpov potez protiv Madura ne samo da zabranjuje američkim kompanijama poslovanje s vladom Venezuele, nego se čini da otvara mogućnost nametanja sankcija stranim tvrtkama ili pojedincima s kojima surađuju.
Ruske i kineske kompanije su među onima koje još uvijek značajno posluju s tom južnoameričkoj članicom OPEC-a.


“Sva imovina i udjeli u imovini vlade Venezuele u SAD-u blokirani su i neće se moći prebaciti, platiti, izvoziti, povući ili bilo kako prodati”, navodi se u izvršnoj odluci koju je objavila Bijela kuća.


Opseg odluke iznenadio je i pojedine saveznike Trumpove administracije. 


“Ovo je vrlo snažna odluka”, rekla je Ana Quintana, viša politička analitičarka iz konzervativne istraživačke organizacije u Washingtonu, Heritage Foundation.


Ministarstvo informiranja Venezuele nije još komentiralo Trumpov potez.


SAD i većina zapadnih zemalja pozvale su Madura da podnese ostavku i prizna vođu opozicije Juana Guaidoa kao legitimnog predsjednika Venezuele.


Guaido, kojeg Maduro optužuje da je uz pomoć SAD-a orkestrirao pokušaj državnog udara, ranije je ove godine imenovao odbor tvrtke Citgo Petroleum, najvažnije strane imovine Venezuele.


(Hina) xalo ybcav