Nagrađeni

Premijeri Grčke i Sjeverne Makedonije dobili priznanje u Muenchenu za rješavanje spora: ‘Istinski su europski čelnici’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Obojica premijera, Cipras i Zaev, posvetili su dobivenu nagradu svojim narodimaZAGREB Premijeri Grčke i Sjeverne Makedonije Aleksis Cipras i Zoran Zaev dobili su u subotu navečer, na rubu sigurnosne konferencije u Muenchenu, priznanje za svoj doprinos rješavanju dugogodišnjeg grčko-makedonskog spora oko imena te im je uručena Nagrada Ewald von Kleist.


Nakon nekoliko mjeseci pregovora Cipras i Zaev postigli su sporazum kojim je tadašnja Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija preimenovana te je dobila ime Sjeverna Makedonija. Time je riješen dugogodišnji spor između dvije zemlje koji je blokirao Makedoniju na putu prema euroatlantskim integracijama.


Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je u govoru prilikom dodjele nagrade kako nesporazum između dvije zemlje nije bio samo stvar imena, nego stvar identiteta. On je odao priznanje Ciprasu i Zaevu »kao istinski europskim čelnicima«.
Sporazum o imenu između dvije zemlje na snazi je od utorka. Vlada u Ateni pozivala je na promjenu imena Makedonije jer to ime nosi i sjeverna grčka pokrajina te je također strahovala od mogućih teritorijalnih pretenzija.


Iz tih je razloga Grčka do sada blokirala prijem Makedonije u NATO i njezin daljnji put prema članstvu u Europskoj uniji.


Cipras je u subotu navečer izjavio kako na početku nije vjerovao da je sporazum moguć, no, kako je kazao, »nikad ne reci – nikad«.


Obojica premijera, Cipras i Zaev, posvetili su dobivenu nagradu svojim narodima.


Minhenska konferencija najveća je konferencija sigurnosnih stručnjaka na svijetu, na kojoj se, uz sudjelovanje najviših političkih dužnosnika, razmatraju sigurnosni problemi današnjeg svijeta. Godine 1963. Von Kleist je organizirao skup koji je bio preteča današnjeg sigurnosnog okupljanja.


Nagrada koja je dodijeljena u subotu navečer dodjeljuje se pojedincima koji su dali izniman doprinos rješavanju sukoba.


Do sada su ovu nagradu dobili Henry Kissinger, Helmut Schmidt, Valery Giscard D’Estaing, Joachim Gauck i John McCain.