Usporedba

Pred skijašku sezonu u Sloveniji nešto nezamislivo: Cijene su negdje pale ispod čarobne granice

Portal Novi list

Ilustracija / Foto Helena Volpi from Pixabay

Ilustracija / Foto Helena Volpi from Pixabay

Ova skijaška sezona na slovenskim skijalištima bit će znatno drugačija nego prethodnih godina, s mnogo novostiForbes Slovenija je pripremio pregled cijena na najvećim slovenskim skijalištima i informacije o novostima i poboljšanju kvalitete, te je usporedio i cijene sa skijalištima u susjednoj Austriji i Italiji.


Ova skijaška sezona na slovenskim skijalištima bit će znatno drugačija nego prethodnih godina, s mnogo novosti.


Obnova žičara


Na devet skijališta su uz pomoć 63 milijuna eura vrijednog državnog natječaja obnovljene ili izgrađene nove žičare koje će zamijeniti starije – i to one koje imaju prosječno više od 30 godina. Natječaj je, zajedno s obnovom uređaja, prvenstveno namijenjen restrukturiranju većih skijališta u cjelogodišnja planinska središta.
Ipak, izbor skijališta će biti malo suženiji, jer ove godine, barem na početku sezone, neće biti pokrenute kabinska žičara na našem najvišem skijalištu, na Kaninu, jer to skijalište nije uspjelo proći na natječaju za novu kabinsku žičaru, a stara nije uspjela dobiti uporabnu dozvolu.


Građevinski radovi završeni su ili se još samo izvode završni radovi na većini skijališta, a nova skijaška sezona s nekoliko stidljivih snježnih padavina već se nazire.


U posljednje dvije godine posjetitelji skijališta u Sloveniji već su se navikli na povećanje cijena dnevnih karata, za oko 10 posto svake godine. Tijekom dvije sezone cijene karata povećale su se između četiri i osam eura.


Do kraja studenog još uvijek se mogu kupiti karte po sniženim cijenama jer većina skijališta imaju predsezonske cijene.


Kakve će biti cijene?


Na nekoliko skijališta ove godine cijena dnevne karte pala je ispod čarobne granice od 40 eura, što je prije samo dvije godine bilo nezamislivo. Skijanje za tročlanu obitelj na dnevnoj bazi će tako na mnogim mjestima premašiti 100 eura.


Najskuplje skijanje u Sloveniji bit će ove godine na skijalištu u Kranjskoj Gori, koje se povuklo s natječaja Ministarstva gospodarstva jer nisu uspjeli uhvatiti rok za dobivanje građevinske dozvole za gondolu Vitranc 1. Dnevna karta će stajati 45 eura, što je pet eura više nego prošle sezone. Prilikom online kupovine, karta će biti jeftinija za jedan euro.


Prošle godine su u Kranjskoj Gori žičare pokrenuli tek 17. prosinca, jer im vremenski uvjeti nisu išli na ruku, pa su kasno počeli s umjetnim zasnježivanjem. Ove godine planiraju službeno započeti sezonu – početkom prosinca.


“U tu svrhu smo obnovili i optimizirali uređaje za umjetno zasnježivanje. Ako nam vrijeme bude naklonjeno, želimo početi skijašku sezonu već početkom prosinca”, priopćili su iz RTC Žičnice Kranjska Gora. Prošle godine je najviše stranih gostiju na njihove staze stiglo iz Hrvatske, Srbije i Engleske.


Na Rogli skuplja dnevna karta


Za dnevnu kartu na Rogli bit će potrebno također izdvojiti više od 40 eura – najavljena je cijena od 43 eura, što je četiri eura više nego prošle godine. Do kraja studenog traje još traje predprodaja po cijeni od 38 evra.


“Cijene skijaških karata morali smo povećati posebno zbog viših cijena energenata i radnih troškova”, objasnili su iz tvrtke Unitur koja upravlja skijalištem na Rogli.


Prošle sezone su zabilježili 112 skijaških dana i 196.115 skijaša.


Na Vogli će cijene karata porasti za pet posto, gdje će glavna novost biti panoramska kružna gondola Zadnji Vogel, koja će zamijeniti staru dvosjednu žičaru. Investicija je vrijedna 8,5 milijuna eura (od čega su dobili 6,4 milijuna eura bespovratnih sredstava). Dnevna karta će stajati 42 eura.


I Krvavec će premašiti prag od 40 eura. Dnevna karta za odrasle iznositi će 41 euro. Trenutačno, do kraja mjeseca, ostaje prošlogodišnja cijena od 39 eura. Sezonu planiraju otvoriti u prosincu, s nadom da će prosinac biti bolji nego prošle godine.


“Prošle sezone, posebno u prosincu i prvoj polovici siječnja, imali smo zaista loše uvjete, nedostatak snijega i visoke temperature”, objasnili su na Krvavcu, gdje će ove godine pokrenuti novu šestosjednu žičaru Zvoh, koja vodi do najviše točke skijališta.


Bez promjena u cijenama


Golte i Pohorje ulaze u novu sezonu bez promjena u cijenama, zadržavajući cijenu od 39 eura. Glavna novost na skijalištima blizu Mozirja su dvije nove četverosjedne žičare.


“S obzirom na prošlu sezonu, ove godine svakako se nadamo da će biti više snijega ili barem prikladnih temperatura za umjetno zasnježivanje. Ako uvjeti budu povoljni, zimsku sezonu planiramo otvoriti već početkom prosinca”, sažela je želje direktorica skijališta Suzana Srdić.


Cijene su ostale na istoj razini i na Mariborskom Pohorju. U usporedbi s drugim slovenskim skijalištima, imaju dvije vrste dnevnih karata. Radnim danima cijena iznosi 39 eura, dok će vikendom biti više, 43 eura.


Na Pohorju su, uz sufinanciranje iz natječaja, izgradili novu međustanicu panoramske kružne gondole (koja će biti posebno namijenjena biciklistima tijekom ljetnog dijela sezone), a istovremeno su zamijenili vučnicu sa sidrom na Arehu sa četverosjedom Ruška.


Na Pohorju skijali – 124 dana


Prošla skijaška sezona na Pohorju trajala je 124 dana.


“Imali smo izvrsne snježne uvjete – na Arehu je tijekom zime ukupno palo više od tri metra prirodnog snijega”, opisali su prošlu sezonu u tvrtki Marprom koja upravlja mariborskim skijalištem.


Na Kopama su aktivirali 7,8 milijuna eura nepovratnih sredstava dobivenih putem državnog natječaja, te su tako postali treći najveći korisnici takvih sredstava. S tim iznosom i dodatnih tri milijuna eura vlastitih sredstava postavili su sjedala duž staza Pahernik i Kopnik, još jednu vučnicu, te ažurirali prateći program.


Cijene dnevnih karata na ovom koroškom skijalištu su podignute za otprilike 10 posto, koliko su porasli i životni troškovi, objasnili su u tvrtki Vabo, koja upravlja skijalištem.


Dnevna karta će sada koštati 37 eura, što je tri eura više nego prošle godine. I oni su imali najviše problema u prošloj sezoni tijekom siječnja zbog izuzetnih toplina.


“Ipak, razveselili smo se većoj količini snijega krajem siječnja, a posjećenost tijekom preostalog dijela zimske sezone bila je vrlo dobra”, objasnili su.


Austrija prešla prag od 70€, cijene u Italiji još više


Među slovenskim skijašima popularna su i talijanska i austrijska skijališta, no skijanje na njima bit će u prosjeku deset posto skuplje nego prošle godine.


Dok smo u slovenskom slučaju razgovarali o prelasku granice od 40 eura za cijelodnevnu kartu, koruška skijališta ove su godine premašila 60 eura. Najskuplje skijanje bit će na obližnjim austrijskim skijalištima u Nassfeldu ili Mokrinama, gdje će karta koštati 62 eura. Tročlana obitelj će tako samo za karte, bez uzimanja u obzir prijevoza i hrane, potrošiti 170 eura dnevno.


Cijene dnevnih karata kreću se između 72 i 75 eura u skijalištima poput Saalbach Hinterglemma, Kitzbühela, St. Antona i ekskluzivnog Ischgla.


Na talijanskoj strani će među jeftinijima biti Sella Nevea, koja je povezana sa slovenskim Kaninom. Za dnevnu kartu za odrasle biti će potrebno izdvojiti 44 eura.


Za malo manje od deset posto skuplja je karta Dolomiti Superski, kojom možete skijati u Val Gardeni, Alta Badii, Arrabi, Val di Fassi i Cortini d’Ampezzo. Od prošlogodišnjih 74 eura, cijena se ove godine popela na 80 eura. U usporedbi s sezonom 2021/2022, karta je poskupjela za 14 eura. Tročlana obitelj će, uz web popust, za dnevno skijanje platiti 205 eura.


Na Drei Zinnenu i na Kronplatzu, dnevna karta također iznosi 74 eura, piše Marko Rabuza za Forbes Slovenija.