Profesor iz Wuhana

Prebolio je koronavirus kad za njega nitko nije znao: Osjećao sam se kao da me pregazio valjak

P. N.

foto: REUTERS/Kim Hong-Ji

foto: REUTERS/Kim Hong-Ji

"Bio sam zadihan i umoran već nakon što bih prešao put od kreveta do WC-a. Probijao me zboj, tresao sam se od zimice, osjećao gušenje."Britanski Daily Mail objavio je svjedočanstvo Connora Reeda, dvadesetpetogodišnjaka iz Walesa koji je za život zarađivao kao profesor engleskog jezika u Wuhanu, gdje se zarazio koronavirusom i – prebolio ga. Connor Reed virusom se zarazio dok ni u Kini još nisu znali za ovu opasnost. Najprije je mislio da je prehlađen, a potom da ima gripu. Međutim, kad je sve prošlo, na koncu se ispostavilo da je bio zaražen koronavirusom i da je prebolio zarazu.


– Mislio sam da sam prehlađen, a osjetio sam i nešto kao upalu grla. Međutim, vjerovao sam da moja “prehlada” nije trebala biti zarazna za druge stoga nisam imao dvojbe trebam li ići na posao. Živim sam pa tako nikog ne mogu zaraziti. Nitko nije spominjao nikakve viruse i nisam bio zabrinut, rekao je Reed.


Liječio se sam, vjerujući da liječi prehladu. Pio je viski s medom i inhalirao pare od tigrove masti pomiješane s vrelom vodom. To mu je, međutim, donosilo tek kratkotrajno poboljšanje.
– Nakon kraćeg poboljšanja, ponovo sam se osjećao vrlo loše. Boljela me glava i pekle su me oči, otežano sam disao i kašljao, ispričao je novinarima Daily Maila.


Tad je primijetio i da njegova maćčka odbija hranu. Na koncu je mačka i uginula, a on do današnjeg dana ne zna je li se mačka zarazila koronavirusom. Jedan slučaj iz Hong Konga, zabilježen prije dva dana, pokazao je, naime, da virus prelazi s ljudi na pse.


Deseti dan bolesti, kaže, počela je njegova agonija. Nije više bio pri snazi čak niti da si spremi viski s medom, koji mu je, kaže, pomagao u izvjesnoj mjeri. Kako su dani odmicali, bolest je bila sve ozbiljnija.


– Bio sam zadihan i umoran već nakon što bih prešao put od kreveta do WC-a. Probijao me zboj, tresao sam se od zimice, osjećao gušenje. Nisam mogao normalno disati pa sam otišao doktoru, gdje su mi rekli da imam upalu pluća. Nisam se bojao. Nisam niti znao za koronavirus. Prošao sam niz testiranja, a onda se vratio u stan. Nakon dvadesetog dana osjećao sam se kao da me pregazio parni valjak. Tek nakon 24 dana bolesti, osjetio sam se bolje. Tad se počelo govoriti i o koronavirusu., ispričao je profesor iz Wuhana.


Liječnici su mu tad javili da su testirali njegove uzorke i da je prebolio zarazu koronavirusom.