Rekordan broj požara

Požari u Amazoniji vide se iz svemira. Ekološki aktivisti za sve krive predsjednika Brazila

P. N.

Foto: Reuters/NASA

Foto: Reuters/NASA

Do neviđenog porasta požara došlo je otkako je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u siječnju preuzeo dužnost. Ekološki aktivisti istaknuli su da je nedavno povećanje krčenja šuma pokretač požaraNajnoviji podaci brazilske svemirske agencije pokazuju kako su požari koji bjesne u brazilskoj prašumi Amazoniji ove godine dosegli rekordno visok broj.


Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) je u ponedjeljak priopćio kako je između siječnja i kolovoza zabilježeno je gotovo 73.000 požara, u usporedbi s 39.759 požara u cijeloj 2018. Godini, što je porast od 83 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Satelitske snimke uočile su više od 9.500 novih šumskih požara samo od četvrtka, uglavnom u amazonskom koritu – domu najveće tropske šume na svijetu, za koji se smatra se da je od vitalnog značaja za usporavanje tempa globalnog zagrijavanja.
Fotografije prikazauju najsjeverniju državu Roraimu prekrivenu tamnim dimom, a susjedne su države proglasile izvanredno stanje na jugu države. Država Acre koja se nalazi na granici s Peruom, od petka je u stanju pripravnosti, prenosi Al Jazeera.Dimnu zavjesu koja je u ponedjeljak prekrila Sao Paulo donijeli su snažni vjetrovi od šumskih požara udaljenih više od 2.700 km. Desetine tisuća ljudi iskazalo je na Twitteru zabrinutost, a hashtag #prayforamazonia je postao globalni trend.


Do neviđenog porasta požara došlo je otkako je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u siječnju preuzeo dužnost te dao obećanje za razvoj regije Amazonije kroz poljodjelstvo i rudarstvo, zanemarujući međunarodnu zabrinutost zbog povećanog krčenja šuma.


Požari se često javljaju u sušnoj sezoni u Brazilu, koja se završava krajem listopada ili početkom studenog, ali oni se također namjerno pokreću u namjeri da se ilegalno očiste šume zbog uzgoja stoke.


INPE tvrdi da se veliki broj divljih požara ne može pripisati samo sušnoj sezoni niti prirodnim pojavama.


Bolsonaro je reagirao na tvrdnje agencije tako što je naveo kako je vrijeme doba “queimade” ili paljenja, kada poljoprivrednici koriste vatru da očiste zemlju. U međuvremenu, ekološki aktivisti istaknuli su da je nedavno povećanje krčenja šuma pokretač požara.


“Ono što primjećujemo posljedica je povećanja krčenja šume koje se vidi u nedavnim podacima”, rekao je Ricardo Mello iz brazilskog Svjetskog fonda za prirodu.