Vatrena stihija

Požar u Parizu stavljen pod kontrolu, spriječeno rušenje glavnog zvonika: ‘Najgore je izbjegnuto’

Hina

Reuters

Reuters

»Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda«, izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satimaPožar u pariškoj katedrali Notre Dame stavljen je pod kontrolu u utorak oko 3 sata ujutro, nakon osam sati vatrene stihije, objavili su pariški vatrogasci.


Vatra, koja je buknula u ponedjeljak u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgorio toranj, koji se potom srušio, a ubrzo i cijeli krov.


Vatrogasci su uspjeli spriječiti rušenje jednog od glavnih zvonika te pokušali spasiti vjerske relikvije i neprocjenjiva umjetnička djela.
Jedan vatrogasac je u požaru teško ozlijeđen i on je zasad jedina prijavljena žrtva.


»Najgore je izbjegnuto«, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron novinarima na mjestu događaja malo prije ponoći.


Najavio je pokretanje kampanje za prikupljanje novca za obnovu katedrale, koja se smatra jednim od najboljih primjeraka francuske gotičke katedralne arhitekture.


»Nastavit ćemo paziti na sve preostale džepove vatre i hladiti područja koja su još uvijek vruća, poput okvira drvenih greda«, izjavio je glasnogovornik vatrogasne postrojbe u ranim jutarnjim satima.


»Možemo reći da je struktura Notre Dame u potpunosti riješena«, izjavio je zapovjednik vatrogasne postrojbe general Jean-Claude Gallet.


Strašan požar zahvatio je u ponedjeljak oko 18.50 sati parišku katedralu Notre Dame te srušio toranj i krovište najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe.


Uzrok požara zasad nije poznat, ali vatrogasci misle da bi mogao biti povezan s radovima na obnovi crkve.