Osjetio se i u Miamiju

Potres 7,7 po Richteru na Karibima, na Kajmanima se stvorile velike rupe u zemlji

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Twitter

Foto Screenshot Twitter

Na Kajmanskom otočju su se nakon potresa pojavile ogromne rupe u zemlji, koje izazivaju štete na cijevima i infrastrukturi, javljaju očeviciPovučeno je upozorenje na cunami izdano nakon potresa magnitude 7,7 koji je potresao Karibe, a osjetio se i u Miamiju. Epicentar potresa je bio u moru južno od Kube i sjeverozapadno od Jamajke na dubini od deset kilometara, 140 km jugozapadno od kubanskog grada Niquero.


U Havani su tisuće ljudi izašle na ulice nakon evakuacija zgrada. Potres je uznemirio brojne pokrajine Kube, prema informativnom portalu Cubadebate koji za sada nije prenio informacije o mogućim štetama.


Centar za uzbunjivanje na Pacifiku izdao je upozorenje na cunami za obale Meksika, Belizea, Kube, Hondurasa, Jamajke i Kajmanskih otoka uz valove od 30 cm do 1 metra u krugu od 300 kilomet aod epicentra. Ali seizmologinja s kalifornijskog instituta za tehnologiju (CalTech) Lucy Jones je na Twitteru objasnila da je taj potres je izazvao koso pokretanje na rasjedu što je umanjilo opasnost od cunamija.
U Miamiju je policija evakuirala nekoliko zgrada, ali za sada nema dojava o ozlijeđenima ni o štetama.


Iako je prva informacija bila da je jačina potresa 7,4, naknadno je ispravljena na čak 7,7 Richtera. 


Procjenjuje se da na području koje je osjetilo potres živi 20 milijuna stanovnika. Na društvenim mrežama pojavila se snimka evakuacije nebodera Stephen P. Clark Government Center, nakon što su neki zaposlenici osjetili podrhtavanja.Lokalni očevici potresa javljaju kako su osjetili podrhtavanje. Na Kajmanskom otočju su se nakon potresa pojavile ogromne rupe u zemlji, koje izazivaju štete na cijevima i infrastrukturi, javljaju očevici.Jedna se žena javila na EMS-CSEM-u kako joj se cijela kuća na Kajmanima tresla. Prema izjavama stanovnika Kingstona, potres je trajao petnaestak sekundi, a neki od njih govore da im se tresla cijela kuća. 


Stanovnici na društvene mreže stavljaju i prve video zapise potresa.Claude Dedrick iz Montego Baya na Jamajki ispričao je AP-u kako je sjedio u svom vozilu kad je osjetio kako se oko njega sve njiše od potresa.


– Činilo mi se kao da sam na mostu koji se trese, ispričao je.


Nije vidio veća oštećenja od potresa na svom području.Snažna podrhtavanja osjetila su se i Santiagu na Kubi.


– Svi smo sjedili i osjetili smo kako se stolice pomiču, rekla je za AP Belkis Guerrero iz Santiaga.


Ni ona nije primijetila štetu u svom gradu.


– Potres se snažno osjetilo, ali čini se da se nije dogodilo ništa strašno, rekla je.


Agencija za prirodne katastrofe na Kajmanskim otocima upozorila je stanovnike koji žive blizu obale da se, iz opreza. evakuiraju na više predjele.


Podrhtavanja su se osjetila i na ovom otočju, gdje stanovnici prijavljuju stvaranje velikih rupa u zemlji i štete na komunalnoj infrastrukturu.


Dr. Stenette Davis, koja živi na Kajmanima, rekla je AP-u da je vidjela šahte koje lete u zrak od snage potresa, uslijed čega se kanalizacija počela izlijevati po cesti. No, nije primijetila drugu ozbiljniju štetu od potresa.