Kriza u poslovnom svijetu

Posljedica koronavirusa: Airbus u veljači bez narudžbi zrakoplova

Hina

Reuters

Reuters

Iz Airbusa pritom ističu da im aviokompanije u prošlom mjesecu nisu ni otkazivale narudžbe, dodajući i da su ukupno u veljači isporučili 55 zrakoplovaPARIZ Europski proizvođač zrakoplova Airbus izvijestio je da u veljači nije dobio nijednu novu narudžbu, nadovezujući se na niz potvrda o poremećajima u zrakoplovnoj industriji zbog epidemije koronavirusa.


Iz Airbusa pritom ističu da im aviokompanije u prošlom mjesecu nisu ni otkazivale narudžbe, dodajući i da su ukupno u veljači isporučili 55 zrakoplova.


To znači da su u 12-mjesečnom razdoblju zaključno s veljačom isporučili ukupno 86 zrakoplova, nešto manje nego u istom razdoblju 2019. godine.
Američki Boeing izvijestio je pak da u siječnju nije zaprimio nijednu novu narudžbu zrakoplova.


Za Airbus je pak prvi ovogodišnji mjesec bio neuobičajeno dobar a i Boeing se oporavio u veljači zahvaljujući japanskoj narudžbi desetak širokotrupnih zrakoplova tipa 787.


U prva dva ovogodišnja mjeseca Airbus je ukupno zaprimio 296 narudžbi, odnosno neto 274 kada se izuzmu otkazane narudžbe i zahtjevi za zamjenom tipova zrakoplova.


Aviokompanije širom svijeta prizemljile su u veljači stotine zrakoplova zbog epidemije koronavirusa.


Njihovi bi se prihodi ove godine zbog epidemije mogli smanjiti i do 113 milijardi dolara ako se COVID-19 nastaviti širiti, upozorila je Međunarodna udruga zrakoplovnih prijevoznika (IATA), znatno više no što su donedavno očekivali.