Podaci UN-a

Polovica žena u zemljama u razvoju ne odlučuje o svom tijelu. Pandemija dodatno pogoršava situaciju

Hina

REUTERS

REUTERS

U zemljama poput Malija, Nigera i Senegala samo 10 posto žena ima „tjelesnu autonomiju“, stoji u izvještaju koji je analizirao nekoliko setova podataka o rodnoj ravnopravnosti, seksualnom zdravlju i pristupu kontracepciji u 57 država. Samo polovica žena u zemljama u razvoju ima kontrolu nad svojim tijelom – odlukama o spolnom odnosu, zdravstvenoj njezi i kontracepciji, pokazao je u srijedu izvještaj Ujedinjenih naroda.


U tom dokumentu stoji kako je ženama i djevojkama zabranjen pristup kontracepciji ili pobačaju, na njima se provodi obrezivanje ili provjere nevinosti te moraju ući u brak kao djeca, prenosi zaklada Thomson Reuters.


„Pravo na autonomiju nad svojim tijelima znači pravo na izbor bez straha od nasilja ili toga da netko drugi odlučuje o nama“, rekla je Natalia Kanem, čelnica UN-ove agencije za seksualno i reproduktivno zdravlje (UNFPA).
Žene subsaharske Afrike, južne i središnje Azije imaju najmanje kontrole nad svojim tijelima, primjerice u odlukama o stupanju u spolni odnos ili pristupu seksualnim zdravstvenim uslugama bez odobrenja muških rođaka ili partnera, piše UNFPA.


U zemljama poput Malija, Nigera i Senegala samo 10 posto žena ima „tjelesnu autonomiju“, stoji u izvještaju koji je analizirao nekoliko setova podataka o rodnoj ravnopravnosti, seksualnom zdravlju i pristupu kontracepciji u 57 država.


Kanem je istaknula kako društveni tabui o seksu te patrijarhat sprječavaju žene i djevojke da iskažu svoje mišljenje jer muškarci imaju prevlast u odlukama.


„Rodna nejednakost je najpodmuklija i prožimajuća zapreka tjelesnoj autonomiji. Ona kreće od kolijevke“, kazala je Kanem, pedijatrica i epidemiologinja koja je dodala da je situacija pogoršana pandemijom koronavirusa.


„Što je prije bilo teško sad je još gore zbog pandemije covida-19 koja je rezultirala povećanjem seksualnog nasilja, većim brojem neželjenih trudnoća i novim preprekama pristupu zdravstvenim uslugama, uz gubitke poslova i obrazovanja“.


UNFPA je prošli travanj objavila da bi globalne mjere općeg zatvaranja mogle dovesti do 20 posto više obiteljskog nasilja jer će žrtve biti zatočene sa svojim zlostavljačima.


Istraživači su prognozirali i da će u narednom desetljeću biti 13 milijuna dječjih brakova više, kao i još 2 milijuna slučajeva ženskog obrezivanja jer će pandemija sputati svjetske inicijative protiv tih praksi.


Sve veće siromaštvo zbog globalne recesije primorat će i sve više obitelji da ranije udaju svoje kćeri, tvrdi UNFPA.


Usprkos takvim pogoršanjima, izvještaj Svjetske banke objavljen u veljači pokazao je da je 27 država prošle godine reformiralo svoje zakone kako bi žene imale veću ekonomsku jednakost s muškarcima.