Imaju prijedlog

Poljska traži od Njemačke da protuzračne sustave Patriot pošalje u Ukrajinu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

"Ovo će štititi Ukrajinu od daljnjih smrti i nestanka struje te će povećati sigurnost na našoj istočnoj granici", ističe poljski ministar Mariusz BlaszczakPoljski ministar obrane Mariusz Blaszczak rekao je u srijedu da je tražio od Njemačke da pošalje raketne sustave Patriot ponuđene Poljskoj u Ukrajinu.


“Nakon daljnjih ruskih raketnih napada, tražio sam od Njemačke da raketne baterije Patriot ponuđene Poljskoj pošalje Ukrajini na njezinu zapadnu granicu”, napisao je Blaszczak na Twitteru.


“Ovo će štititi Ukrajinu od daljnjih smrti i nestanka struje te će povećati sigurnost na našoj istočnoj granici.”
U ponedjeljak je Poljska rekla da će predložiti postavljanje dodatnih sustava Patriot blizu svoje granice s Ukrajinom, nakon njemačke ponude.


Berlin je ponudio Varšavi proturaketni obrambeni sustav Patriot da pomogne s osiguravanjem zračnog prostora nakon što se zalutala raketa prošli tjedan srušila u Poljskoj.


Ranije je rekao da će svom istočnom susjedu ponuditi pomoć u zračnoj zaštiti s njemačkim borbenim zrakoplovima Eurofighters.


Raketu koja je pogodila Poljsku prošli tjedan, usmrtivši dvoje ljudi, slučajno su ispalile ukrajinske obrambene snage te se nije radilo o ruskom napadu, rekao je čelnik NATO-a Jens Stoltenberg.