EURO 2021.

Policija umalo pucala na Greenpeaceova aktivista: “Snajperisti su ga već imali na nišanu”

Hina

foto: REUTERS/Lukas Barth-Tuttas

foto: REUTERS/Lukas Barth-Tuttas

Pušten je u srijedu no, protiv njega je podignuta tužba zbog "ozlijeđivanja osoba, prijetnje zračnim prijevozom" i drugih "prekršaja prema zrakoplovnom zakonodavstvu, koji strogo ograničavaju mogućnosti preleta," rekla je policija.MUNCHEN Njemačka policija umalo je pucala na Greenpeaceova aktivista koji je neposredno prije početka utakmice između Njemačke i Francuske u Munchenu paraglajdom presjekao televizijske kablove na krovu stadiona, ozlijedio dvoje ljudi, te sletio na teren.


Aktivist Greenpeacea namjeravao je preletjeti stadion i na teren baciti loptu sa sloganom “Izbacite naftu”, kako bi skrenuo pozornost javnosti na zaštitu okoliša, no stvari su krenule po zlu. Presjekao je televizijske kablove na krovu stadiona, a komadi plastike i metala koji su pritom pali na tribinu ozlijedili su najmanje dvije osobe koje su završile u bolnici.


“Snajperisti su ga već imali na nišanu,” rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova za bavarsku regiju Joachim Herrmann.
“Da je policija utvrdila da se radi o terorističkom napadu, platio bi to životom”, dodao je.


Paraglajder je na kraju sletio na travu u trenutku zagrijavanja momčadi, a 38-godišnji Nijemac, koji je prošao bez ozljeda, potom je priveden. Pušten je u srijedu. No, protiv njega je podignuta tužba zbog “ozlijeđivanja osoba, prijetnje zračnim prijevozom” i drugih “prekršaja prema zrakoplovnom zakonodavstvu, koji strogo ograničavaju mogućnosti preleta,” rekla je policija.


UEFA je osudila “nepromišljen čin”, a Njemački nogometni savez (DFB) ocijenio  je tu akciju “neprihvatljivom”.


Glasnogovornik Angele Merkele Steffen Seibert sa svoje je strane u srijedu osudio “neodgovornu akciju” koja je “ljude izlagala velikoj opasnosti”.


“Žao nam je što prosvjedna akcija nije protekla onako kako je planirano” i “žalimo što su ljudi bili ugroženi i ozlijeđeni”, poručio je Greenpeace.