M5S

Pokretu pet zvijezda prijeti rasulo: ‘Antisistemska opcija’ u Italiji pred raspadom

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Stranka je podijeljena između onih članova i pristaša koji se žele vratiti svojim korijenima i biti samostalna protestna stranka, onih koji žele zacementirati savez s Demokratskom strankom (PD) i onih koji se žele ponovno povezati s Ligom.RIM – Talijanski Pokret pet zvijezda (M5S) suočava se s pogubnim podjelama koje možda neće biti moguće zaustaviti na Kongresu u ožujku, upozoravaju stranački dužnosnici. Antiestablišmentski pokret koji je osvojio dvostruko više glasova od najbližeg protivnika na posljednjim nacionalnim izborima 2018., nalazi se u problemima.


Stranka je podijeljena između onih članova i pristaša koji se žele vratiti svojim korijenima i biti samostalna protestna stranka, onih koji žele zacementirati savez s Demokratskom strankom (PD) i onih koji se žele ponovno povezati s Ligom.


M5S najveća je stranka u koalicijskoj vladi premijera Giuseppea Contea, čiji je dio i Demokratska stranka.
Kandidat Pokreta pet zvijezda osvojio je samo 3,5 posto glasova na regionalnim izborima u sjevernoj Italiji u nedjelju, nakon što je bivši čelnik stranke Luigi Di Maio odstupio s čelnog mjesta stranke, četiri dana prije regionalnih izbora.


Luigi Di Maio (33) došao je na čelo pokreta u rujnu 2017.


“Ovo je trenutak u kojemu stranka ide natrag. Umoran sam i iscrpljen”, komentirao je di Maio pred bliskim suradnicima.


M5S je na zadnjim parlamentarnim izborima u ožujku 2018. osvojio 32 posto glasova, no na europskim izborima u svibnju 2019. pao je na tek 19 posto.


Premijer Conte želi dugoročni savez M5S-a i demokrata koji bi činili “progresivnom frontu” protiv popularnog desničarskog bloka na čelu s predsjednikom Lige, Matteom Salvinijem.


Tu strategiju podupire osnivač stranke, komičar Beppe Grillo, ali je odbacuje Di Maio i neki drugi članovi koji žele ostati na jednakoj udaljenosti od lijevih i desnih.


Ankete javnog mnijenja trenutno daju Pokretu pet zvijezda 16 posto podrške, što je upola manje nego 2018., PD je na 19 posto, a Liga na 30 posto.


Na stranačkom Kongresu u ožujku gdje bi se trebao izabrati novi lider, organizirati stranka i postaviti politički prioriteti, na vidjelo bi mogle izaći brojne napetosti u stranci.