Afganistan

Počeo novi krug pregovora SAD-a i talibana za završetak 17-godišnjeg rata

Hina

REUTERS

REUTERS

SAD i talibani nalaze se od prošle godine u pokušaju da pronađu političko rješenje za sukob koji je postao najdulji rat WashingtonaPredstavnici SAD-a i talibana počeli su novi krug pregovora u pokušaju da iznađu političko rješenje 17-godišnjeg rata u Afganistanu, rekao je talibanski glasnogovornik u četvrtak navečer.


General Austin Scott Miller, zapovjednik NATO snaga u Afganistanu, također sudjeluje u pregovorima, kazao je glasnogovornik Zabiulah Mudžahid.


U srijedu, prije puta u katarski glavni grad Dohu, američki posebni predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad u tvitu je napisao da “smo spremni (za dogovor). Vidjet ćemo jesu li i talibani”.
Novi krug pregovora počinje kratko nakon što su u srijedu ubijena dva pripadnika američkog osoblja u Afganistanu.


Američki State Department rekao je u srijedu da će nakon susreta s talibanima u Dohi Khalilzad putovati u Afganistan, gdje će se “konzultirati s vodstvom afganistanske vlade o mirovnom procesu i potaknuti punu pripremu za unutarnje pregovore između vlade i talibana”.


Nakon prijašnjeg kruga pregovora ranije ovog mjeseca, talibani su rekli da su imali “duge i korisne razgovore” sa SAD-om. 


SAD i talibani nalaze se od prošle godine u pokušaju da pronađu političko rješenje za sukob koji je postao najdulji rat Washingtona.