Koronavirus

Počelo iskrcavanje s japanskog kruzera koji je dva tjedna bio u karanteni: ‘Van mogu samo oni koji nemaju simptome’

Hina

Reuters

Reuters

»Ako ste vi i osoba koja je bila s vama u kabini negativni i ako nemate respiratorne simptome ili temperaturu, možete se pripremiti za iskrcaj«, objavile su u utorak putnicima japanske vlasti, dodajući da će cijela operacija iskrcavanje trajati tri dana.Putnici s kruzera Diamond Princess na kojem je utvrđeno 540 slučajeva zaraze koronavirusom počeli su u srijedu napuštati brod, nakon 14 dana karantene u japanskoj luci Yokohama.


Tijekom dana trebalo bi se iskrcati oko 500 putnika koji nemaju nikakve simptome, testovi su im bili negativni i nisu imali nikakve kontakte s onima kojima je utvrđeno postojanje zaraze koronavirusom, objavilo je japansko ministarstvo zdravstva.


»Ako ste vi i osoba koja je bila s vama u kabini negativni i ako nemate respiratorne simptome ili temperaturu, možete se pripremiti za iskrcaj«, objavile su u utorak putnicima japanske vlasti, dodajući da će cijela operacija iskrcavanje trajati tri dana.
Osobe bez simptoma i s negativnim testovima dobili su potvrdu da ne predstavljaju »nikakav rizik za zarazu koronavirusom«.


Diamond Princess je mjesto s najviše zaraženih, nakon Kine u kojoj je u srijedu broj umrlih prešao dvije tisuće, uz 74.000 zaraženih. Broj novozaraženih slučajeva smanjio se u utorak drugi dan zaredom.


Za preko 3700 putnika iz 56 zemalja koliko ih je bilo na brodu putovanje se pretvorilo u košmar, između straha da će se zaraziti koronavirusom i dosade u kabinama, nekima u potpunosti bez prozora.


Desetak novih slučajeva svaki dan stavilo je pod znak pitanja efikasnost upravljanja krizom na brodu.


Ipak, putnici kažu da su zadovoljni načinom na kojima se o njima vodila briga.


»Još jednom, naše priznanje ekipi i kapetanu za njihovu nevjerojatnu pažnju tijekom ove krize«, tvitala je Yardely Wong, koja je bila na brodu sa šestogodišnjih sinom.


Prva evakuacija obavljena je u nedjelju kada je tristotinjak Amerikanaca prebačeno u zemlju, a sada se i druge države spremaju prebacivati svoje građane te ih uglavnom staviti u dodatnu 14-odnevnu karantenu kada stignu u zemlju.


Što se tiče posade oni će ostati još četrnaest dana na brodu nakon što posljednji putnik napusti kruzer.