SAD

Devet američkih država već je zabranilo pobačaj, drugih 12 će to učiniti uskoro

P. N.

Reuters

Reuters

U državama Kentucky, Louisiana i South Dakota zabrana je stupila na snagu odmah, čim je Vrhovni sud donio odluku, dok je u državama Arkansas, Missouri i Oklahoma zabrana uvedena nekoliko sati kasnije 


Rušenjem povijesne presude u slučaju Roe vs. Wade iz 1973. godine o pravu na pobačaj, američki Vrhovni sud je ustvari svakoj američkoj državi dao pravo da odluči o pravu na abortus. Mnoge države u kojima vladaju republikanci već su unaprijed pripremile zakone zamišljene da stupe na snagu odmah nakon sudske odluke. Stoga je već u petak, odmah nakon sudske odluke,  devet američkih država zabranilo pobačaj u većini slučajeva te se očekuje da će sljedećih dana ili tjedana tako odlučiti još 12 američkih država, piše Corriere della Sera. Riječ je o državama u kojima vladaju republikanci koji su već usvojili oštre restrikcije u svezi s prekidom trudnoće.U državama Kentucky, Louisiana i South Dakota zabrana je stupila na snagu odmah, čim je Vrhovni sud donio odluku, dok je u državama Arkansas, Missouri i Oklahoma zabrana uvedena nekoliko sati kasnije, piše Corriere della Sera.


U Alabami je nakon odluke Vrhovnog suda jedan sud  potvrdio zabranu koja je bila blokirana.


Zabrana je stupila na snagu i u državama Wisconsin i North Utah, osim u slučajevima silovanja, incesta ili kada je život žene u opasnosti.


Buduće zabrane
Nakon prošlotjedne odluke Vrhovnog suda najvjerojatnije će pobačaj biti zabranjen ili uvelike ograničen u još 12 američkih država, kako javlja New York Times.


Neke od tih država imale su pripremljen zakon koji bi trebao stupiti na snagu za nekoliko dana, kao u slučaju Mississippija, iz kojeg je krenuo slučaj o kojem je odlučivao Vrhovni sud.


Ili mjesec dana nakon sudske odluke, kao u slučaju država Idaho, North Dakota i Teksas, koji je već lani uveo vrlo restriktivan zakon. U Teksasu su klinike već prestale obavljati pobačaje, kao i u državama Arizona, Alabama, Arkansas, Kentucky, Missouri, South Dakota, West Virginia i Wisconsin.


Neodlučne države


Na kraju, još devet država raspravlja o mogućnosti ograničavanja prava na prekid trudnoće, a među njima su Pennsylvania, Kansas i Indiana: njihov izbor utjecat će na živote 11 milijuna žena u reproduktivnoj dobi.