samit u Bruxellesu

Plenković očekuje kompromis “štedljivih zemalja” o europskom proračunu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Europski čelnici u nedjelju, treći dan zaredom, pokušavaju dogovoriti paket vrijedan više o 1800 milijardi. Zahtjevi štedljive četvorke - Nizozemske, Austrije, Danske i Švedske najveća su prepreka za postizanje dogovoraBRUXELLES – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju kako od “štedljivih zemalja” očekuke kompromis o europskom proračunu i planu za oporavak, no ne isključuje mogućnost da maratonski samit u Bruxellesu ne urodi plodom.


“Nadamo se da će skupina štedljivih zemalja, koje imaju problem s ukupnim iznosom paketa pronaći način da dođemo do kompromisa i da se pronađe rješenje za pitanje upravljanja Instrumetnom EU sljedeće generacije i za pitanja vezivanja vladavne prava s trošenjem proračunskih sredstava”, rekao je Plenković dolazeći na nastavak sastanka.


Europski čelnici u nedjelju, treći dan zaredom, pokušavaju dogovoriti paket vrijedan više o 1800 milijardi. Zahtjevi štedljive četvorke – Nizozemske, Austrije, Danske i Švedske najveća su prepreka za postizanje dogovora.
Na stolu je sveobuhvatni paket težak preko 1800 milijardi eura, koji uključuje sedmogodišnji proračun od 1074 milijardi eura i instrument za oporavak od 750 miilijardi, od kojih bi veći dio bio bespovratna pomoć, a ostatak kao zajmovi.


No, postoje velike razlike u pogledu visine proračuna i instrumenta za oporavak te u pogledu upravljanja tim sredstvma, odnosno uvjetima za dobivanje pomoć i kontrole trošenja tih sredstava.