Iznenađujuća odluka

Pfizer dozvolio generičku proizvodnju svoje COVID tablete u 95 siromašnih zemalja

T.I.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Dozvola proizvodnje generičkog lijeka ukratko znači da će ga se moći kupiti vrlo jeftino. U 95 obuhvaćenih zemalja živi preko polovice svjetskog stanovništva. Klinička ispitivanja sugeriraju da tableta smanjuje šanse za hospitalizaciju ili smrt odraslih osoba za 89 postoPfizer je danas najavio dopuštenje da se njegova obećavajuća antivirusna COVID-19  tableta može generički proizvoditi u 95 zemalja svijeta , što de facto znači da će biti nabavljiva po (vrlo) niskim cijenama. S obzirom da u tih 95 zemalja niskih primanja i BDP-a živi preko polovica svjetske populacije, ovo dopuštenje može imati veliko značenje za spašavanje života u siromašnijim zemljama, ali i ulogu u konačnom smirivanju pandemije.


Kako javlja Reuters, ugovor o dobrovoljnom licenciranju između Pfizera i međunarodne grupacije za javno zdravstvo Medicines Patent Pool (MPP), omogućit će skupini koju podržava UN da izda podlicence kvalificiranim proizvođačima generičkih lijekova za izradu vlastitih verzija Pfizer tablete.


Ovo je prilično velik zaokret Pfizera u odnosu na način kako je u pandemiju ušao sa svojim cjepivom protiv korona virusa. Globalno su isporučili više od dvije milijarde doza cjepiva, ali samo su oko 167 milijuna poslali u zemlje u razvoju u kojima živi oko četiri milijarde ljudi. Do dana današnjeg, nijednom proizvođaču nisu dali licencu za izradu svog cjepiva protiv Covida. S obzirom da će samo ove godine od cjepiva uprihoditi 36 milijardi dolara prihoda od cjepiva, sad je valjda nastupilo vrijeme i za malo velikodušnosti.
Prema kliničkim ispitivanima, Pfizer je već prije objavio da njihova tableta smanjuje šanse za hospitalizaciju ili smrt odraslih osoba s rizikom od teške bolesti za 89 posto. Lijek će se koristiti u kombinaciji s ritonavirom, lijekom za HIV koji je već dostupan generički, što u prijevodu znači da je također nabavljiv po niskoj cijeni.