Porfirije

Patrijarh SPC-a: Hrvate se ne može teretiti za Jasenovac, a Stepinac nema veze s ustaškim zločinima

Portal Novi list

foto: REUTERS/Marko Djurica

foto: REUTERS/Marko Djurica

Žao mi je ako to nekoga uznemirava, ali obaveza mi je da budem iskren, rekao je novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić, bivši mitropolit zagrebačko-ljubljanskiU svibnju će biti poznato ime novog mitropolita zagrebačko-ljubljanskog, koji će na toj dužnosti naslijediti Porfirija Perića, objavio je patrijarh srpski Porfirije u beogradskim Novostima, u prvom intervjuu otkako je izabran za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC).


Porfirijev intervju je važan jer je govorio o brojnim temama, od etičkih do odnosa s Vatikanom ili kosovskog problema, ali i o teškim pitanjima u odnosima s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj kao što su Jasenovac i proglašenje svetim nadbiskupa Alojzija Stepinca.


Odbacio vezu


Patrijarhovi stavovi o tim pitanjima uvelike su na generalnoj liniji koju zastupa SPC, ali u usporedbi s prijašnjim patrijarhom Irinejem vidljivo su manje radikalni, iako i dalje različiti od stajališta koja iznose ovdašnji biskupi, piše Jutarnji list.
Tako je Porfirije decidirano odbacio Stepinčevu vezu s ustaškim zločinima, koja je u Srbiji gotovo uobičajena: “Daleko sam od toga da povjerujem da je on bio direktno i neposredno umiješan u bilo koju vrstu zlodjela”.


No dodao je: “Međutim, moram reći da ne samo kao episkop, svećenik, kršćanin, nego prije svega kao bilo koji običan čovjek ne mogu sakriti da, u najmanju ruku, imam dilemu, da imam problem s određenim Stepinčevim postupcima, riječima, stavovima.


Žao mi je ako to nekoga uznemirava, ali obaveza mi je da budem iskren”, odgovorio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve na pitanje o Stepincu.


Usto je dodao kako će otvaranje vatikanskog arhiva za istraživače sigurno doprinijeti boljem sagledavanju teških vremena Drugoga svjetskog rata na prostoru NDH i Stepinčeva mjesta u njima, uz važnu Porfirijevu digresiju kako je “potpuno svjestan da užasne okolnosti u kojima je (Stepinac) živio za njega nisu bile nimalo jednostavne”.


O Jasenovcu


Kada je riječ o Jasenovcu, patrijarh SPC-a objašnjava da se za zločine ne može teretiti Hrvate te da okupljanjima u Jasenovcu i na drugim sličnim mjestima molitvom, služenjem liturgije i stjecanjem blagodati Duha Svetog vjernici preobražavaju sebe i takvi nikad neće nečije potomstvo, nečiju djecu, kriviti za ono što su činili roditelji.


Pravoslavni kršćanin gradit će mir, prijateljstvo, a ne zlopamćenje ili, ne daj Bože, osvetu. Naše kolektivno sjećanje treba se rukovoditi mišlju blaženopočivšeg patrijarha Germana da ćemo oprostiti, ali nećemo i ne smijemo zaboraviti.


Nećemo zaboraviti ne da bismo se nekome osvećivali, nametali krivicu pokoljenju koje krivice za to nema, nego zato što su pobijeni naši najbliži rođaci i susjedi, a mi vjerujemo u uskrsnuće mrtvih”, poruka je Porfirijeva.


Reakcija diplomata


Po običaju, istaknuo je da Kosovo pripada Srbiji, ali suprotstavio se radikalima koji žele političke bodove “na kosovskometohijskom raspeću srpskog naroda, pogotovo od strane onih koji taj križ nisu olakšali kada su imali prilike za to, ostavlja gorak ukus u ustima”.


Porfirijev intervju nije prošao nezapaženo u političko-diplomatskim krugovima u Zagrebu, a prve reakcije su pozitivne:


“Objektivno, sada postoji puno veći prostor za približavanje međucrkvenih, ali i hrvatsko-srpskih odnosa, nego u eri patrijarha Irineja. Međutim, u nekim područjima ipak ne treba očekivati dramatične promjene”, komentirao je visoki dužnosnik, koji se bavi regionalnim pitanjima.


Pojasnio je na što je mislio: “Prije svega, Porfirije neće mijenjati politiku SPC-a oko Kosova, a ni oko Stepinčeve svetosti koja je za njih upitna. No, to će izražavati umjerenije nego u prošlosti, a ako ovaj ili neki budući papa kanonizira Stepinca, Porfirije vjerojatno neće jako glasno protestirati”.