Banja Luka

Parlament Republike srpske osudio samo zločine nad Srbima. Sve drugo svrstao u – revizionizam

Hina

Reuters

Reuters

Narodna skupština RS izvanredno je zasjedala u Banjoj Luci samo kako bi raspravljala o sadržaju rezolucije što ju je državni parlament usvojio 20. svibnjaParlament Republike Srpske u ponedjeljak je donio zaključak kojim je odbacio rezoluciju Zastupničkog doma parlamenta BiH o poštivanju žrtava fašističkih pokreta uz ocjenu kako je to »revizionistički dokument« koji ne osuđuje dovoljno zločine što ih je počinila Nezavisna država Hrvatska (NDH).


Narodna skupština RS izvanredno je zasjedala u Banjoj Luci samo kako bi raspravljala o sadržaju rezolucije što ju je državni parlament usvojio 20. svibnja i u kojoj je uz osude zločina iz Drugog svjetskog rata izraženo i protivljenje komemoriranju bleiburških žrtava.


Za rezoluciju su uz zastupnike iz bošnjačkih stranaka u državnom parlamentu glasovali i oni iz stranaka sa srpskim predznakom koje su u RS u oporbi što je vladajućoj većini u tom entitetu okupljenoj oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika bio dovoljan razlog da taj dokument dovedu u pitanje i proglase ga neprihvatljivim.
»Rezolucija ima za cilj omalovažiti sva stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu«, izjavio je za skupštinskom govornicom Dodik oštro optužujući oporbu za izdaju srpskih nacionalnih interesa jer su podržali dokument kojega su predložile stranke čije je sjedište u Federaciji BiH.


Cijelog dana o tome je vođena rasprava na sjednici parlamenta RS u Banjoj Luci pri čemu su se zastupnici oporbe i vladajućih stranaka optuživali za politiziranje ratnih zločina a jedinstvo su pokazali jedino u tome što su i jedni i drugi tvrdili kako je četnički pokret zapravo bio antifašistički.


Uzaludna su ostala nastojanja malobrojnih bošnjačkih zastupnika da takve kvalifikacije ospore podsjećajući na strašne zločine koje su četnici počinili nad muslimanima u istočnoj Bosni tijekom Drugog svjetskog rata.


Nakon cjelodnevne rasprave glasovima vladajuće većine parlament RS je zaključio kako je Zastupnički dom parlamenta BiH »usvajanjem rezolucije o osudi fašističkih pokreta pristupio sramnom prekrajanju povijesnih činjenica i pridružio se revizionističkim snagama, kojima je cilj poopćavanje i marginaliziranja stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu«.


Najavili su kako će u RS donijeti zakon o »danu sjećanja na žrtve genocida počinjenog u NDH» te su istaknuli kako su im »neprihvatljive… bilo kakve proslave poput ‘Bleiburga’ od strane vlasti Republike Hrvatske« kao i bilo kakvo isticanje pozdrava »za dom spremni«.