ŠOKANTNA FOTOGRAFIJA

Papa se u Iraku susreo s ocem malog Aylana, dječaka koji se utopio u Egejskom moru

Hina

Reuters

Reuters

"Papa je dugo razgovarao s Abdullahom Kurdijem", koji sada živi u iračkom Kurdistanu i saslušao bolnu ispovijed oca koji je izgubio svoju obitelj, piše u priopćenju Vatikana.ERBIL – Papa Franjo se u nedjelju navečer u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, susreo s ocem Aylana Kurdija, sirijskog dječačića koji se utopio u Egejskom moru i postao tragičnim simbolom izbjegličke krize 2015. godine.


Fotografije nasukanog tijela trogodišnjaka na plaži u Turskoj šokirale su i probudile svijest o sirijskim ratnim izbjeglicama.


“Papa je dugo razgovarao s Abdullahom Kurdijem”, koji sada živi u iračkom Kurdistanu i saslušao bolnu ispovijed oca koji je izgubio svoju obitelj, piše u priopćenju Vatikana. Papi Franji je prihvat izbjeglica jedna od glavnih tema pontifikata.
Aylan Kurdi se sa starijim bratom Galipom i majkom utopio kada je gumeni čamac potonuo u Egejskom moru. Obitelj iz Kobanea na sjeveru Sirije uputila se u Kanadu.


Papa Franjo je u nedjelju navečer završio posjet Iraku, prvi jednog pape u povijesti zemlje, misom na stadionu Erbila.


Od petka je Papa bio u Bagdadu, Mosulu i Qaraqoshu na sjeveru zemlje kojim su harali džihadisti i zalagao se za jednu od najstarijih kršćanskih zajednica, ali i najraspršenijih na svijetu i za suživot tijekom susreta s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šijita.


U jednom od govora papa Franjo je pozvao na “mir na Bliskom istoku i posebice mučeničkoj Siriji” gdje je pobuna prerasla u rat prije deset godina u kojem je poginulo više od 387.000 ljudi.