Povijesno putovanje

Papa Franjo: Susret s velikim ajatolahom bio je “melem za dušu”. Vjerujem da je ovo univerzalna poruka

Hina

foto: REUTERS/Yara Nardi

foto: REUTERS/Yara Nardi

"Vjerujem da je ovo univerzalna poruka", dodao je argentinski Papa koji je prije dvije godine potpisao dokument o bratstvu ljudi s velikim sunitskim imamom egipatskog sveučilišta Al -Azhar, o kojem tajno pregovaralo šest mjeseci. BAGDAD – Papa Franjo, jako umoran nakon povijesnog trodnevnog puta u Irak, povjerio je danas novinarima da mu je susret s velikim šijitskim ajatolahom Alijem Sistanijem bio “melem za dušu”.


Veliki zagovornik izravnog razgovora s predstavnicima islama, Franjo je opisao razgovor u četiri oka sa “skromnim i mudrim čovjekom” pokraj kojega se osjećao “počašćenim”.


“On nikada ne ustaje da pozdravi posjetitelja, ali ustao je dva puta da me pozdravi”, ispričao je novinarima u zrakoplovu na povratku u Rim.
“Vjerujem da je ovo univerzalna poruka”, dodao je argentinski Papa koji je prije dvije godine potpisao dokument o bratstvu ljudi s velikim sunitskim imamom egipatskog sveučilišta Al -Azhar, o kojem tajno pregovaralo šest mjeseci.


To nije ponovio s velikim ajatolahom Sistanijem, najvišim čelnikom šijita, drugim ogrankom islama, koji je većinski u Iraku.


No, naglasio je da će biti “drugih koraka” u dijalogu s muslimanima i citirao Sistanija koji je rekao da su “ljudi braća po religiji ili jednaki po stvaranju”.


Papa je odbacio kritike na račun tih svojih poteza. “Neki kritičari kažu da Papa nije hrabar, nije svjestan, da poduzima korake izvan katoličke doktrine i da je na korak od hereze. Te se odluke donose kroz molitvu, u dijalogu, traženju savjeta. To je promišljanje, a ne hir”.