Bolnica Gemelli u Rimu

Papa Franjo na zakazanoj operaciji na debelom crijevu

Hina

Reutes

Reutes

Bruni je pojasnio da 84-godišnji Papa pati od "simptomatske divertikularne stenoze" debelog crijevaPapa Franjo primljen je u nedjelju u rimsku bolnicu gdje bi mu se tijekom dana trebala obaviti zakazana operacija na debelom crijevu, objavio je Vatikan.


Glasnogovornik Matteo Bruni rekao je da Papa (84) pati od simptomatske divertikularne stenoze debelog crijeva, stanja koje može uzrokovati bolove u trbuhu, nadutost i promjene u crijevnim navikama.


Bruni je dodao da će se “operacija održati u nedjelju kasnije popodne u rimskoj bolnici Gemelli”, ustanovi gdje se inače liječe pape.
Poslije operacije izdat će se još jedno priopćenje.


Ovo je prvi put da je papa Franjo primljen u bolnicu otkad je izabran 2013. godine.


Papa se samo nekoliko sati prije objave da će morati na operaciju obratio tisućama ljudi na Trgu svetog Petra tijekom nedjeljnog blagoslova i najavio putovanje u Slovačku i Budimpeštu u rujnu.


Papi Franji ponekad nedostaje daha jer mu je uklonjen dio jednog plućnog krila zbog bolesti od koje se liječio još kao mladić u rodnoj Argentini.


On također pati od išijasa, odnosno stanja koje uzrokuje snažnu bol od donjeg dijela leđa duž živca do nogu.


Zbog bolova ponekad teško hoda i redovito ide na fizikalnu terapiju, a iz tog je razloga i propustio nekoliko događaja početkom ove godine.


Prošle godine ga je prehlada spriječila da sudjeluje u jednotjednom korizmenom povlačenju u samoću sa svojim pomoćnicima, odnosno Rimskom kurijom, južno od Rima.