Tommasso Debenedetti

Ovaj sredovječni profesor danas je uzbunio cijelu regiju lažnom viješću o smrti Ratka Mladića

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Facebook

Foto Screenshot FacebookBrojni mediji u regiji danas su objavili lažnu vijest da je preminuo osuđeni srpski ratni zločinac, krvnik Sarajeva, Ratko Mladić. Vijest je ubrzo demantirao Haški tribunal, a iza ovog fake newsa stoji talijanski novinar i učitelj Tommasso Debenedetti. On je jučer kreirao lažni profil na Twitteru ministrice BiH Bisere Turković.


Niti 24 sata poslije iskoristio je ovaj profil, samo jedan u nizu brojnih lažnih profila na Twitteru koje je stvorio lažnih godina, kako bi objavio ovu lažnu vijest. Mediji su ponovo nasjeli.


“Ovaj profil je lažan i stvorio ga je talijanski novinar Tomaso Debenedetti”, tvitnuto je s tog profila nakon što se lažna vijest pa demantij Mladićeve smrti munjevito proširio cijelom regijom.
Haški tribunal demantirao je u utorak vijest o smrti haškog optuženika za ratne zločine Ratka Mladića koja se proširila na društvenim mrežama, javili su beogradski elektronički mediji, a tu je informaciju opovrgnuo i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.


„Informacije o smrti Ratka Mladića nisu točne i demantiramo ih“, izjavila je za N1 glasnogovornica Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) sudove Helena Eggleston.


Na pitanje u kakvom je Mladić zdravstvenom stanju odgovorila je: „Zdravstveno stanje pritvorenika ne komentiramo“, javio je dopisnik N1 iz Bruxellesa.


Ministar Dačić je izjavio za agenciju Tanjug da ga je upravitelj pritvorske jedinice u Sheveningenu obavijestio da je vijest o smrti Ratka Mladića lažna.


Mladićev sin Darko izjavio je za portal Večernjih novosti informacije o smrti njegovog oca “nisu točne”.U sarajevskim medijima oglasila se i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. “Ja nemam Twitter. Ništa apsolutno nije točno. To je lažni Twitter. Netko ga je napravio lažno“, rekla je Turković za portal Faktor.ba nakon što je ranije tijekom popodneva, na Twitter računu @BTurkovicBH, uz koji stoji da pripada ministrici vanjskih poslova, objavljena vijest o smrti Ratka Mladića uz pozivanje na izvore iz haškog suda.


Na istom računu pola sata kasnije objavljeno je da je riječ o obmani i prevarantskom nalogu koji je kreirao talijanski novinar Tommasso Debenedetti, osoba uz čije se ime vezuje i nekoliko ranijih lažnih vijesti o smrti svjetski poznatih osoba.


“Društvene mreže su najnepouzdaniji izvor informacija na svijetu, ali im mediji vjeruju zbog potrebe za brzim izvještavanjem”, rekao je svojedobno Debenedetti.


Dok ga jedni opisuju kao serijskog varalicu, a drugi kao društvenog aktivista, jasno je da je Tomasso Debenedetti postao izuzetno vješt u širenju lažnih vijesti internetom. Ranije je godinama objavljivao lažne intervjue sa svjetskim ličnostima po talijanskim konzervativnim medijima, iskorištavajući lijenost njihovih urednika, koji su objavljivali u pojedinim slučajevima zaista sulude citate. Kad su mu oni dosadili, otkrio je da lažne vijesti vrlo brzo može proširiti internetom, zahvaljujući moći Twittera kao platforme.


Koristeći Twitter uspio je zaprijetiti međunarodnim diplomatskim odnosima, zavarati svjetske vođe i posramiti ugledne medijske kuće, pisao je o Debenedettiju još 2014. godine Business Insider.


– Italija je šala, objasnio je jednom prilikom.


U stvarnom životu, Debenedetti je sredovječni profesor i otac koji živi u Rimu, sa živopisnom prošlosti i misijom da promijeni način na koji koristimo internet.


Tijekom svoje karijere objavio je više od 60 izmišljenih intervjua s istaknutim osobama, uključujući Johna Grishama, Desmonda Tutua, Mihaila Gorbačova, kardinala Ratzingera i Dalaj Lamu.


Na Twitteru je zadnjih godina otvarao lažne profile brojnih ruskih političara, kao i premijera Švedske i Danske. Otvorio je račun Vladimira Putina, nekoliko dana kasnije promijenio da je u Edward Snowden. 


Ove bi profile potom koristio kako bi objavljivao lažne vijesti, u koje su mnogi povjerovali. Njegov lažni profil ruskog ministra obrane Sergeja Shoigua pratili su AFP, BBC, Bloomberg, The Guardian, The Daily Mail, The Financial Times, Reuters i drugi svjetski mediji.


Proslavio se kad je na lažnom Twitter profilu ruskog ministra unutarnjih poslova 2012. objavio kako su ubijeni predsjednik Sirije Bashar Assad i njegova supruga.