Europa u problemu

Orban je blokirao europski proračun i plan oporavka radi imigranata iako se oni nigdje ne spominju u ta dva dokumenta

Hina

Viktor Orban / REUTERS

Viktor Orban / REUTERS

Mađarska je u ponedjeljak zajedno s Poljskom stavila veto na višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., tvrdeći da je to zbog toga što se njime pristup sredstvima uvjetuje poštivanjem vladavine prava. Mađarska je stavila veto na europski proračun i fond za oporavak jer bi je se njime primoralo da prihvati imigraciju, rekao je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban.


Mađarska je u ponedjeljak zajedno s Poljskom stavila veto na višegodišnji financijski okvir 2021.-2027., tvrdeći da je to zbog toga što se njime pristup sredstvima uvjetuje poštivanjem vladavine prava.


„Prihvaćanjem trenutnog prijedloga ne bi bilo prepreke da se isplata novaca članicama uvjetuje prihvaćanjem imigracije te da se proračunskim sankcijama ucjenjuje one države koje joj se protive“, priopćio je Orban, a prenosi mađarska novinska agencija MTI.
Proračun i plan oporavka ne sadržavaju nikakav dio o imigraciji čiji je Orban žestok protivnik.


Mađarski čelnik smatra kako ona ugrožava mađarski nacionalni te europski identitet.


Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su u srpnju politički dogovor o novom sedmogodišnjem proračunu za razdoblje od 2021. do 2027. u vrijednosti 1074 milijarde eura i planu za oporavak od 750 milijardi eura, od čega je 390 milijardi bespovratne pomoći, a 360 milijardi zajmova. Ukupno je to preko 1800 milijardi eura.


Janša za kompromis s Poljskom i Mađarskom oko vladavine prava


Slovenski premijer Janez Janša poslao je u utorak pismo čelnicima EU-a u kojem se zauzeo za kompromis kako bi se brzo potvrdio proračun Unije te izjasnio protiv uvjetovanja raspodjele europskih sredstava pitanjem vladavine prava, čiju primjenu u slučaju Poljske i Mađarske smatra politički motiviranom.


Pismo je adresirano na predsjednika Vijeća EU-a Charlesa Michela i predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, te njemačku kancelarku Angelu Merkel, budući da Njemačka trenutačno obnaša rotirajuće predsjedništvo EU-a.


Janša navodi da se sada, kad prijeti blokada zbog pitanja vladavine prava u Poljskoj i Mađarskoj, potrebno vratiti na poštovanje dogovora o proračunu iz srpnja ove godine, i na “odgovoran pristup” za dobro cijele Europske unije.


Kako prenose slovenski mediji čiji su dopisnici u Bruxellesu imali uvid u sadržaj pisma, Janša u njemu tvrdi da nedavni dogovor između Vijeća EU-a i Europskog parlamenta o uvjetovanju korištenja europskih sredstava poštovanjem načela vladavine prava ugrožava konačnu konsenzualnu potvrdu proračuna, a kriterije po kojima se u sadašnjoj sutuaciji tretira načelo vladavinje prava ocjenjuje politički motiviranim.


Janša navodi da kompromis, za čije su postizanje ključni idući dani, mora biti pošten i uravnotežen.


“Vladavinu prava treba primjenjivati u cijeloj Europskoj uniji, ali se diskrecijski mehanizmi koji se ne temelje na neovisnoj prosudbi nego na politički motiviranim kriterijima ne mogu nazvati vladavinom prava”, stajalište je slovenskog premijera.


“Danas brojni mediji i neke političke skupine u  Europskom parlamentu otvoreno prijete  korištenjem instrumenta koje pogrešno nazivaju ‘vladavina prava’, kako bi većinskim  preglasavanjem  disciplinirali pojedine države članice,” tvrdi Janša u svom pismu.


“Oni među nama koji su dio života proveli pod totalitarnim režimima znaju da odstupanje od realnosti počinje onda kad se procesima ili ustanovama daju imena koja su suprotna njihovoj suštini”, naveo je slovenski premijer.