Uzlet krajnje desnice

Oni žele novu bijelu Europu. Hoće li unutar EU-a nastati osovina Rim-Varšava-Budimpešta?

Reuters

Reuters

Rim, Budimpešta i Varšava sada će biti usklađeni u socijalnim pitanjima, odnosno u svojem protivljenju islamu, pobačaju i pravima LGBT osobaPobjednica talijanskih izbora Giorgia Meloni na prvi pogled možda ima puno toga zajedničkog s jako konzervativnim vladama u Poljskoj i Mađarskoj, ali stručnjaci smatraju da bi u realnoj politici bilo kakav krajnje desni savez mogao brzo pokazati svoja ograničenja.


Reakcije na jako dobar nedjeljni rezultat Melonine stranke Braća Italije bile su suzdržane u stupovima europskih integracija poput Pariza i Berlina, ali Varšava i Budimpešta toplo su im na tome čestitale.


„Nikada prije nam nisu toliko trebali prijatelji koji dijele viziju i zajednički pristup Europi”, komentirala je mađarska vlada, dok je Poljska pozdravila Meloninu „veliku pobjedu”.
„Mađarska i Poljska su i više nego zadovoljne tim izborima, kao prvo jer zbog njih popušta pritisak na njihove zemlje u EU, a kao drugo zato što utiru put zajedničkoj fronti”, rekao je Jordan Božilov, direktor bugarskog think-tanka Sofijskog sigurnosnog foruma.


Talijanski izbori održani su ubrzo nakon švedskih na kojima je krajnja desnica također doživjela uzlet.


Ali s krajnjom desnicom na vlasti u jednoj od najvećih članica Europske unije i jednoj od njezinih osnivačica, Mađarska i Poljska mogle bi biti daleko manje izolirane u svojim bitkama s Bruxellesom zbog vladavine prava.


Štoviše, Rim, Budimpešta i Varšava sada će biti usklađeni u socijalnim pitanjima, odnosno u svojem protivljenju islamu, pobačaju i pravima LGBT osoba.


„Zajedno ćemo poraziti cinične i razmažene eurokrate koji uništavaju Europsku uniju, krše ugovore, uništavaju našu civilizaciju i promiču LGBT agendu!”, istaknuo je zamjenik poljskog ministra poljoprivrede Janusz Kowalski u tvitu čestitajući u ponedjeljak Meloni.


Meloni također dijeli viziju svojih potencijalnih saveznika o kršćanskoj, bijeloj Europi suverenih nacija.


„Mađarska i Poljska zemlje su koje žele promijeniti EU iznutra i to ne skrivaju. Do sada im to ne polazi za rukom, ali definitivno će biti pokušaja uspostave osovine Rim-Budimpešta-Varšava”, rekla je Tara Varma, direktorica pariškog ureda Europskog vijeća za vanjske odnose.


No zahtjevi takvih stranaka za potpunim izlaskom iz EU-a zadnjih su se godina već ublažili imajući u vidu kako je završio brexit, dodala je.


Umjesto toga, ta bi osovina mogla postati „remetilački faktor” u Bruxellesu.


„Jedan korak naprijed, dva nazad, mogli bi sprječavati napredovanje EU-a koristeći istodobno i dalje zajedničke fondove”, rekla je Varma.


Podjele oko Rusije


Fronta utemeljena na vrijednostima mogla bi se ipak urušiti na pitanju rata u Ukrajini i odnosa EU-a s Rusijom.


Dok je Meloni do sada pratila Varšavu u izjavama potpore Ukrajini i europskim sankcijama Rusiji, mađarski čelnik Viktor Orban, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, tome se protivi.


„Meloni će u nekom trenutku morati birati između Poljske i Mađarske”, prognozirala je Varma.


Ne očekuje se da će čelnica Braće Italije prilagođavati svoje stajalište onome svojih mlađih koalicijskih partnera, Silvija Berlusconija i Mattea Salvinija, koji su naklonjeniji Moskvi.


„Meloni podržava sankcije protiv Rusije i Braća Italije bliža su poljskoj vladajućoj stranci Pravu i pravdi (PiS) nego mađarskom Fideszu”, rekao je mađarski analitičar Patrik Szicherle.


Meloni „šalje ispravne poruke u vezi Ukrajine”, dodao je Martin Quencez iz Marshallovog fonda za Njemačku, ističući da je Italija pouzdan američki oslonac u NATO-u.


Kada je izaberu za premijerku, ona „ima dobre razloge za dobre odnose s Bruxellesom, a ne da se upušta u oštru bitku”, rekao je Paolo Modugno, profesor talijanske civilizacije na pariškom sveučilištu Sciences Po.


“Meloni je jako dobro svjesna problema talijanskih građana, njihova straha od inflacije i gospodarske situacije. Ona hitno mora rješavati tu krizu, a ne preuzimati ideološke rizike”, dodao je.


Analitičari sugeriraju da će izbor ministara nove vlade, posebno kad je riječ o financijama i vanjskim poslovima, biti jasan znak kako se Meloni misli pozicionirati u Europi.