Tri Britanke, od kojih jedna ima neizlječivi rak, srušile su svjetski rekord u veslanju preko Atlantika, prenijela je njemačka novinska agencija dpa.


Kat Cordiner, kojoj je dijagnosticiran sekundarni rak jajnika, s veslačicama Abby Johnston i Charlotte Irving, stigla je na otok Antiguu u nedjelju navečer.


Žene su završile prijelaz dug 4800 kilometara od La Gomera na Kanarskim otocima do engleske luke za 42 dana, sedam sati i 17 minuta, skrativši za nevjerojatnih sedam dana vrijeme prethodnog rekorda ženskog tria u Talisker Whisky Atlantic Challengeu.
Ženama su obitelji i prijatelji, koji su doputovali na otok, priredili emocionalnu dobrodošlicu na doku.


Kad su prvi put nakon 12. prosinca stupile na kopno, rekle su da se osjećaju “ganuto i sretno” i da imaju osjećaj ljuljanja.


Veslanje preko drugog najvećeg oceana na svijetu priznato je kao golemi test izdržljivosti.


Više ljudi popelo se na Mount Everest nego što je uspješno preveslalo Atlantik, a manje od 20 posto oceanskih veslača su žene.


Smatra se da je Cordiner prva osoba koja se uhvatila u koštac s tim izazovom kao osoba oboljela od raka.


Žene prikupljaju novac za organizacije za borbu protiv raka – Cancer Research UK, Macmillan Cancer Support i The Royal Marsden Cancer Charity.


Organizatori utrke rekli su da su pokazale da je nemoguće moguće.


Cordiner (42), Irving (31) i Johnston (32) bile su na brodu od 7,6 metara zvanom Dolly Parton i veslale su naizmjenice po dva sata uz dva sata odmora.


Kad su krenule, Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, poslala im je rukom napisanu poruku u kojoj im je poželjela dobro more.


Tijekom svog epskog putovanja doživjele su ogromnu vrućinu, ogromne noćne valove, nesanicu, žuljeve na rukama i morske pse koji su pratili njihov mali brod.


Međutim, izdržale su zahvaljujući odlučnosti.


Na putu su proslavile i Katin 42. rođendan uz bocu prosecca.


Cordiner je oboljela od raka vrata maternice 2019. i liječnici su joj odstranili maternicu no ostavili su jajnike jer je željela zalediti jajašca. Nakon toga su joj i jajnici odstranjeni. No, u lipnju 2020. pojavili su se bolovi u abdomenu i metastaza na srcu. Operirana je, prošla je kemoterapiju i sad je u remisiji.