Nova mutacija

Omikron ima deset puta veći broj mutacija na šiljku od bete: ‘Možda je već stigao kod nas, ali to ne mijenja puno’

P. N., Aneli Dragojević Mijatović, Hina

Reuters / iStock

Reuters / iStock

Znanstvenici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepivaDok se, s obzirom na određeni pad broja slučajeva, kod nas svi pitaju je li ovo ipak početak kraja četvrtog vala te je li krivulja konačno prekinuta, cijeli svijet sada ponovo zabrinjava nova varijanta virusa SARS-CoV-2, nazvana omikron, uslijed koje države ograničavaju letove iz Južne Afrike ili u potpunosti zatvaraju granice, poput Izraela.


Putovanja iz JAR-a ograničit će i Velika Britanija, SAD, Nizozemska, Katar i Kuvajt… No, izgleda da je omikron već pronašao put, pa se u međuvremenu već proširio po svijetu, od Nizozemske do Hong Konga i Australije. Otkriven je u Bocvani, Izraelu, Velikoj Britaniji, Belgiji, Njemačkoj, Češkoj…


U subotu je prvi slučaj omikrona otkriven i u Italiji, kod muškarca u području Napulja koji se vratio iz Mozambika, objavio je njihov Viši zdravstveni institut (ISS).


Prilagodba cjepiva
Britanija i Njemačka otkrile su slučajeve nove varijante koronavirusa isti taj dan, a jučer je prvi sumnjivi slučaj u Tirolu prijavila i Austrija.


Navodi da je putnik koji se prošli tjedan vratio iz Južne Afrike bio pozitivan na COVID-19 s naznakama nove varijante, iako je, kažu, za potvrdu potrebno još nekoliko dana. Ono što se zasad o novoj varijanti zna je da ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete koja ima tri, ili delte s dvije mutacije. Znanstvenici pokušavaju utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva, a proizvođači cjepiva najavljuju prilagodbu novom soju. Europska komisija je, primjerice, objavila da je EU sklopio ugovore s proizvođačima prema kojima oni moraju odmah prilagođavati svoja cjepiva novim varijantama čim se pojave.


Pozvala je građane da se cijepe te poštuju pravila koja pomažu u suzbijanju virusa. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) omikron je klasificirala kao »zabrinjavajuću varijantu«. Europski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost upravo oko toga da bi nova varijanta mogla značajno smanjiti učinkovitost dostupnih cjepiva i povećati rizik od ponovne infekcije.


Možda već u Hrvatskoj


Talijanski znanstvenici objavili su, pak, prvu fotografiju omikrona. Tvrde da na proteinu šiljka ima čak 30 mutacija.


“U Hrvatskoj još nije detektirana. Mi kontinuirano pratimo i testiramo uzorke koje pristižu na gensku strukturu virusa. Nastavit ćemo to raditi, kao i do sada i razmjenjivati informacije sa međunarodnim tijelima kojima, zapravo na taj način se i koordinirano pristupa praćenju ovih mutiranih varijanta da bi svi bili zajedno uključeni”, kazala je za RTL Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


Imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci Pero Lučin kaže cjepivo će djelovati – pitanje je koliko, a količina virusa koji se udahne znatno utječe na tijek kliničke slike.


“Misli da je vrlo vjerojatno da je taj soj već negdje blizu nama, ako ne i kod nas. A što bi to promijenilo, pa ja mislim da ne bi puno. Ono što nam ostaje u borbi s ovim virusom je držati distancu, izbjegavati zatvorene prostore i izbjegavati velika okupljanja u zatvorenim prostorima. To vrijedi i za ovaj soj”, kazao je Lučin.


Liječnici iz Južne Afrike poručuju da se zaraženi uglavnom žale na bolove u tijelu i umor, dakle blaža klinička slika i to riječ je o mlađim ljudima.


WHO: Ostavite granice otvorenima


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u nedjelju države da “ostave granice otvorenima” iako su mnoge ukinule letove prema zemljama juga Afrike zbog širenja omikrona, nove varijante koronavirusa.


“WHO stoji uz afričke zemlje i poziva da granice ostanu otvorene”, stoji u priopćenju koje je objavila organizacija.


Poziva države da odaberu “znanstveni pristup” temeljen na “procjeni rizika”.


“Ključno je da zemlje koje su transparentne u objavi podataka dobiju podršku, to je jedini način na koji ćemo osigurati da na vrijeme dobijemo važne podatke”, navodi WHO.


Mjere ukidanja letova pogađaju ekonomiju i turizam i mogle bi odvratiti neke druge države od namjere da obznane otkriće nove varijante virusa u strahu od sankcija s kakvima se sada suočila Južna Afrika, navode južnoafričke vlasti.


Brojne su zemlje već ograničile putovanja iz JAR-a, uključujući Veliku Britaniju, Sjedinjene Države, Nizozemsku, Katar, Kuvajt, a najstrože mjere uvodi Izrael koji je najavio zatvaranje granice za sve strance.


Angola je prva afrička država koja je odlučila zabraniti letove u Južnu Afriku te iz nje.


Varijanta poznata kao omikron dovela je u sumnju globalne napore u borbi protiv pandemije jer postoji bojazan da je B.1.1.529 vrlo zarazan, zbog čega mnoge zemlje ponovo uvode mjere za koje su mislile da su stvar prošlosti.


Ta nova varijanta ima najmanje 10 mutacija, za razliku od bete koja ima tri ili delte s dvije mutacije. Delta je, međutim, jako ugrozila globalni oporavak i milijune ljudi ponovo strpala pod mjere zatvaranja.


Znanstvenici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva.


Omikron je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao “zabrinjavajuću varijantu”.


Europski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi nova varijanta mogla znatno smanjiti učinkovitost dostupnih cjepiva i povećati rizik od ponovne infekcije.