Ujedinjenje

Odcijepljena gruzijska regija Južna Osetija planira postati dio Rusije

Hina

Reuters

Reuters

"Vjerujem da je ujedinjenje s Rusijom naš strateški cilj, naš put, težnja naroda", rekao je Anatolij Bibilov, čije je riječi prenijela služba za medije stranke Jedinstvena RusijaPredsjednik odcijepljene gruzijske regije Južne Osetije rekao je u srijedu da će taj teritorij u bliskoj budućnosti poduzeti odgovarajuće pravne korake da postane dio Rusije.


Moskva je priznala neovisnost tog teritorija i obalne regije Abhazije nakon rata s Gruzijom 2008. godine.


Pružila im je opsežnu financijsku potporu, ponudila rusko državljanstvo njihovom stanovništvu i ondje smjestila tisuće vojnika.
“Vjerujem da je ujedinjenje s Rusijom naš strateški cilj, naš put, težnja naroda”, rekao je Anatolij Bibilov, čije je riječi prenijela služba za medije stranke Jedinstvena Rusija.


“Poduzet ćemo odgovarajuće pravne korake u bliskoj budućnosti. Republika Južna Osetija bit će dio svoje povijesne domovine – Rusije.”


Kao i u regiji Donbas, ruskog govornog područja u istočnoj Ukrajini, Moskva je iskoristila priznanje odcijepljenih regija i dodjeljivala državljanstva kako bi održala oružanu prisutnost na području bivšeg Sovjetskog Saveza koje vidi kao dio svoje prirodne sfere utjecaja.


Dugotrajna ruska potpora naoružanim separatistima u Donecku i Luhansku osigurala je Rusiji platformu za pokretanje vojne invazije 24. veljače, a jedan od ciljeva je “osloboditi” širu regiju Donbasa od ukrajinske kontrole.