Zeleni plan

Obersnel u ime Odbora regija EU o izdvajanju u Fond za pravednu tranziciju: ‘Borit ćemo se protiv rezova za koheziju’

Portal Novilist.hr

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

„Borit ćemo se protiv toga, i to zajedno s Europskim parlamentom i svim dionicima u području kohezije.“, zaključio je Obersnel u svojoj izjavi o mogućim financijskim posljedicamaOdbor regija Europske unije pozdravio je prijedlog Europske komisije za financiranje u okviru kohezijske politike i podržao zahtjev za novim resursima i reviziju pravila o državnim potporama.


Fondom za pravednu tranziciju (JTF) i odgovarajućim mehanizmom koje je Europska komisija predložila 14. siječnja 2020. godine, uzimaju se u obzir zahtjevi regija i gradova za lokalnim alatima za upravljanje tranzicijom prema klimatskoj neutralnosti. Lokalni i regionalni čelnici EU-a protive se preusmjeravanju sredstava iz regionalnih fondova EU-a – kohezijske politike – i centralizaciji upravljanja novim fondom.


Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ujedno i potpredsjednik Odbora regija EU, te izvjestitelj na plenarnoj sjednici o mehanizmu za pravednu tranziciju koja će se održati u ožujku, izjavio je uoči sjednice, kako od Komisije očekuje da 7,5 milijardi eura, koliko je izdvojeno za Fond za pravednu tranziciju, budu dodatna sredstva, a ne da se preusmjeravaju iz postojećih instrumenata kohezijske politike.
Dodao je kako postoji ozbiljan rizik da bi se financijske potrebe ove nove inicijative mogle pokriti daljnjim rezovima sredstava za koheziju koje je predložilo finsko predsjedništvo.


„Borit ćemo se protiv toga, i to zajedno s Europskim parlamentom i svim dionicima u području kohezije.“, zaključio je Obersnel u svojoj izjavi o mogućim financijskim posljedicama.


Pokretanje plana ulaganja za održivu Europu, za koji se očekuje da će do 2030. mobilizirati 1 bilijun eura, te osnivanje novog fonda za potporu prelasku na klimatsku neutralnost u područjima koja ovise o industrijama s visokim emisijama ugljika, odgovor su na zahtjeve regija i gradova EU-a.


Odbor regija Europske unije tijekom protekle dvije godine pozivao je na uvođenje namjenskog financijskog instrumenta EU-a za podršku dekarbonizaciji gospodarstava EU-a i za smanjenje rizika od otpuštanja, gubitka dobiti i ugrožavanja gospodarske i socijalne kohezije.