Hidrokloroksin

NOVO ŽARIŠTE Washington poslao Brazilu milijune doza lijeka za kojeg se pokazalo da može biti opasan

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

U priopćenju se navodi i da je u posljednja 24 sata u Brazilu zabilježeno 480 novih smrtnih slučajeva, što je ukupno 29.314 smrtnih slučajevaBrazil je u nedjelju zabilježio 16.409 novih slučajeva zaraženih koronavirusom, povećavši tako ukupan broj zaraženih na 514.849, što je druga najgora epidemija COVID-a19 na svijetu, nakon Sjedinjenih Država, priopćilo je brazilsko Ministarstvo zdravstva.


U priopćenju se navodi i da je u posljednja 24 sata u Brazilu zabilježeno 480 novih smrtnih slučajeva, što je ukupno 29.314 smrtnih slučajeva. Tako je Brazil po broju smrtnih slučajeva četvrta zemlja, nakon Sjedinjenih Država, Britanije i Italije.


Sjedinjene Države su poslale Brazilu dva milijuna doza hidroksiklorokina za liječenje oboljelih od covida-19, priopćila je u nedjelju Bijela kuća, iako je učinkovitost tog lijeka sporna a studije ukazuju i na moguću štetnost.
»Američki i brazilski narod su solidarni u borbi s koronavirusom. Danas, kao dokaz te solidarnosti, javljamo da je američka vlada poslala brazilskom narodu dva milijuna doza hidroksiklorokina«, navodi se u priopćenju Bijele kuće.


Hidroksiklorokin će se »preventivno koristiti za zaštitu medicinskog osoblja od virusa i u liječenju zaraženih Brazilaca«, dodaje se.
Američki predsjednik Donald Trump koji je blizak brazilskom predsjedniku Jairu Bolsonaru, iznenadio je javnost prije desetak dana rekavši da preventivno uzima hidroksiklorokin protiv koronavirusa, zanemarivši preporuke američkih zdravstvenih vlasti.


Bijela kuća je u nedjelju ujedno najavila da će dvije zemlje surađivati u randomiziranim kliničkim ispitivanjima kako bi »pomogli da se bolje ocijeni sigurnost i djelotvornost hidroksiklorokina u ranom liječenju koronavirusa«.


Antimalarik hidroksiklorokin, koji ustrajno zagovara američki predsjednik Donald Trump, razvijen je prije više desetljeća, a na početku pandemije virusa SARS-CoV-2 pretpostavljalo se da bi zbog svojih protuupalih i protuvirusnih svojstava mogao pomoći u liječenju osoba oboljelih od teške respiratorne bolesti covida-19.


Vlade Italije, Francuske i Belgije odlučile su zaustaviti uporabu hidroksiklorokina, a britanska agencija za lijekove objavila da je zaustavila ispitivanje tog lijeka u kojem je trebalo sudjelovati do 40 tisuća medicinskih djelatnika.


Američke bolnice su uvelike smanjile upotrebu hidroksiklorokina u liječenju covida-19 pošto je nekoliko studija pokazalo da ne samo da nije djelotvoran, već može biti i opasan za zdravlje.


Dr. Thomas McGinn, zamjenik glavnog liječnika u najvećem njujorškom zdravstvenom sustavu Northwell Health, izjavio je sredinom travnja da je prestao propisivati hidroksiklorokin u 23 njihove bolnice, pošto su počeli stizati rezultati kliničkih ispitivanja tog lijeka.